Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a publicat recent un articol în jurnalul academic „Applied Sciences”. Articolul descrie un studiu inovator care a analizat modul în care s-a dezvoltat zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca din 2000 până în prezent, utilizând imagini obținute prin sateliți.

Potrivit cercetătorilor, s-a înregistrat o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000–2019) a teritoriului construit aferent comunelor Florești și Apahida.

Pentru municipiul Cluj-Napoca se poate observa o dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă aproape o dublare a suprafețelor construite în perioada analizată.

Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să își schimbe categoria de utilizare a terenului, într-un ritm accelerat. De cele mai multe ori, utilizarea terenului se modifică în funcție de cerințele pieței, terenurile predominant agricole fiind ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale.

Bazat pe analiza integrată a indicilor de teledetecție, a zonelor construite pentru anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019 a fost identificată o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafețelor construite, atât pentru ani consecutivi, cât și pe întreaga perioadă de analiză.

Dinamica redusă privind creșterea suprafețelor ocupate de construcții, identificată pentru Chinteni și Feleacu, poate fi explicată în principal prin lipsa de acces și utilități de necesitate publică, care a atras lipsa de interes a marilor dezvoltatori imobiliari și a agenților economici.

Începând cu 2013, există o creștere a suprafețelor construite în Cluj-Napoca, urmând o direcție sudică, dar și o migrație a teritoriilor construite către Baciu și Apahida, explicată de interesul agenților economici pentru terenurile din imediata vecinătate a Clujului pentru dezvoltarea și stabilirea spațiilor care oferă servicii legate de populație, spații de depozitare, spații logistice etc.

Începând cu anul 2016, se evidențiază dezvoltarea tot mai accentuată a tuturor suprafețelor adecvate pentru construcții și infrastructură de locuit, în special în Florești, Apahida și Baciu.

Potrivit studiului, municipiul Cluj-Napoca s-a dezvoltat foarte mult în perioada 2000-2019 în ceea ce privește construirea imobiliarelor.

coral