Ca în fiecare an, clujenii care nu participă la Untold și care nici nu reușesc să plece din localitate sunt terorizați de muzica dată la volum maxim, care se aude chiar și în cartierele Zorilor și Bună Ziua. Un clujean a măsurat zgomotul din apropierea festivalului,

„Am măsurat, în seara asta (neoficial, de curiozitate, cu un app) zgomotul "din jurul" Untold. A fost între orele 9 și 10, fiecare măsurătoare a durat câte un minut. De fiecare dată, am obținut 3 cifre – minimum-ul înregistrat, media ponderată în timp și maximum-ul înregistrat.

Lângă parc, la podul Napoca: 70 81 93 decibeli.

Peste Someș, în dreptul Cluj Arena: 74 82 95

Pe strada Sigismund Toduță (Grigorescu), între case: 78 84 89

Peste Someș, la podul Garibaldi: 72 85 100 (!)

La intrarea din spate (pe Canalul Morii) a Spitalului de Copii: 79 83 86.

………..

Locuiesc în centru, la 2 km de stadion, la aceeași cotă de înălțime cu parcul – un loc ferit, pe dealurile de la N și S e incomparabil mai rău. Toate geamurile și ușile sunt închise, dar bașii se aud în ziduri. Nu cât să nu pot adormi – dacă mi-ar trece cumva enervarea… ce zic? furia acestei bătăi de joc pe care o înghițim, fără crâcnire, toți. Zeci de mii de oameni ținuți treji vreme de patru nopți întregi, înaintea zilei de luni când copiii vor merge la școală.

…………

Pe toți cei care mă consideră hater îi rog să facă (nu acum, că acum sunt la festival… la un alt final de săptămână, când sunt la ei acasă) un dublu experiment simplu: să‐și pprnească, în nopțile de joi, vineri, sâmbătă și duminică, de la lăsarea serii până la 6 dimineața, boxele cu muzică la 80 de decibeli. Să vadă cum se simt în diminețile de sâmbătă, duminică, mai ales luni; să vadă, de asemenea, cum vor reacționa autoritățile locale.

Dacă ele nu vă deranjează/ opresc/ amendează și, mai ales, dacă nu veți vrea să strângeți pe cineva de gât din oboseală/ enervare, atunci da, sunt hater. Nu există dubla măsură (ai bani? îți permiți orice, inclusiv un profit monstruos pe spatele fraierilor; ești un simplu cetățean? înghiți tot, de la zgomot la minciunile și sfidarea celor însărcinați cu ordinea publică), nu există încălcarea legii, nu există bătaia de joc a Primăriei la adresa locuitorilor.

Deși, în ultimă instanță, legile și stas-urile de mediu sunt extrem de clare în ce privește zgomotul – iar cifrele pe care le-am enumerat mai sus depășesc cu mult, cu mult tot ceea ce e permis în România”, a scris Dumitru Cornel Vilcu pe Facebook.  coral