Organizatorii festivalurilor de muzică Untold și Neversea estimează o pierdere de 65 de milioane de euro pentru Cluj și Constanța din anularea edițiilor din acest an.

Anularea celor două festivaluri afectează inclusiv business-urile locale și generează drame pentru firmele implicate în organizarea celor două evenimente, generate de pierderile rezultate, conform Profit. Și edițiile de anul acesta ale festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park au fost anulate.

Evenimentele, festivalurile și manifestările culturale și artistice cu peste 1.000 de participanți, în spații închise și în aer liber, vor fi interzise până la finele lunii august, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

Nici pentru toamnă nu puteau fi reprogramate Untold și Neversea, în contextul informațiilor privind un posibil al doilea val al pandemiei în acea perioadă, a spus Eduard Chereji, unul dintre fondatorii acestora.

Majoritatea artiștilor invitați au reconfirmat prezența în 2021, astfel că business-ul în sine și-a conservat investițiile, considerându-le avansuri pentru anul viitor, dar firmele implicate în organizarea celor două evenimente suferă reale drame generate de pierderile rezultate.

Bugetul Untold pentru acest an a fost fixat la 18 milioane de euro, de la 16 milioane în 2019, din care mai mult de jumătate costuri cu producția evenimentului (logistică, echipamente, angajați).

Se adaugă bani vărsați în comunitatea orașelor Cluj-Napoca (Untold) și Constanța (Neversea), prin cheltuieli ale participanților la hoteluri, localuri sau închirieri de apartamente, fonduri estimate la 45 de milioane de euro (Cluj) și 20 de milioane (Constanța), sume care în acest an nu se vor mai regăsi în business-urile locale.

coral