Cu toții ne-am întrebat, cel puțin o dată, cât câștigă asiaticii angajați la Cluj, care sunt tot mai mulți în orașul de pe Someș. Răspunsul este că banii pe care aceștia îi căștigă sunt mulți având în vedere saliul din țările natale, dar puțini pentru un clujean care nu ar sta la prohram pentru așa venit.

O firmă din Cluj a angajat aproape exclusiv numai vietnamezi, pentru că este imposibil de găsit forță de muncă locală. 

Străinii vin la Cluj pentru un câștig mai bun și nu se plâng de volumul de muncă. Acesta este și cazul lui Bui Van Thang (34 de ani), Tinh (52) și Xuan (33). Ei muncesc la o firmă care produce mobilier metalic, exclusiv pentru export.

”Am adus primul grup de muncitori vietnamezi, aproximativ 50, în urmă cu 3 ani. Nu găseam nicicum forță de muncă aici și nici acum nu găsim. Am luat legătura cu o agenție de recrutare direct din Vietnam, au mers acolo și reprezentanți ai noștri și am făcut selecția”, spune patronul firmei, Adrian Kun.

Muncitorii străini mai primesc și cazare, aceasta fiind o prevedere legală, ceea ce a creat o nemulțumire în rândul muncitorilor români.

Dacă un muncitor din Vietnam ar câștiga la Cluj aproximativ 560 de dolari, de 2-3 ori mai mult decât în țara natală, un muncitor român nu acceptă acest post nici pe 1.000 de dolari.

”Am venit să câștigăm bani, nu ne plângem de muncă”, spune Bui Van Thang.

”Aveam un salariu destul de mic în Vietnam, aici e un salariu bun. Muncim să putem trimite bani și acasă familiilor, fie că vorbim de copii, soție, sau părinți”,a mai povestit el.

”Ca și în cazul românilor, unii sunt muncitori, alții mai leneși, depinde cum îi formezi. Și după un român verifici la fel de mult ca după un vietnamez.

Nu vin oamenii la lucru, cea mai bună dovadă este că avem și acum anunț, cu salariu între 3.000 și 5.000 de lei și nu vine nimeni”, a declarat patronul firmei din Cluj, conform cancan.ro. coral