Telekom România Communications a câștigat licitația lansată de Primăria Cluj-Napoca, la finalul lunii februarie, pentru achiziția unui sistem de senzori pentru identificarea locurilor libere de parcare din oraș.

Firma va amplasa 1.258 de senzori în locurile de parcare la sol din oraș, pentru detectarea parcajelor libere, informațiile urmând să poată fi accesate de șoferi prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil. 

Contractul, estimat la 1 milion de lei la momentul lansării licitației, a fost câștigat de Telekom România Communications și cu subcontractantul  Life is Hard, valoare acestuia fiind de 956.026 lei. Contractul prevede achiziționarea, din fonduri bugetare, a 1.258 senzori de parcare, 9 stații de interconectare echipamente (gateway), un aplicație server pentru gestionarea locurilor de parcare și o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare.

 

Unde vor fi amplasați senzorii?

Dispozitivele vor fi amplasate în zona 1 de parcare a municipiului, cu scopul de a identifica într-un timp cât mai scurt a unui loc liber de parcare stradală.

Senzorii vor fi amplasați în parcările de pe străzile:

 

– Baba Novac: 83 senzori

– Bolyai: 8 senzori

 

– Emmanuel de Martonne: 14 senzori

– Emi Isac: 51 senzori

 

– Eroilor: 100 senzori

– I.C.Brătianu: 81 seznori

 

– Iuliu Maniu: 81 senzori

– Mihail Kogălniceanu: 134 senzori

– Octavian Petrovici: 97 senzori

– Samuil Micu: 25 senzori

– Ștefan Octavian Iosif: 12 senzori

– Hermann Oberth: 8 senzori

– Universității: 31 senzori

– Virgil Fulicea: 20 senzori

– Constantin Daicoviciu: 31 senzori

– Paul Chinezu: 12 senzori

– Vasile Alecsandri: 19 senzori

– Brassai Samuel: 37 senzori

– David Ferenc: 15 senzori

– Emil  Zola: 23 senzori

– Gaal Gabor: 15 senzori

– Tipografiei: 53 senzori

– Cotită: 7 senzori

– Sindicatelor: 15 senzori

– Victor Babeș: 34 senzori

– Aleea Învățătorului: 25 senzori

– Clinicilor: 80 senzori

– Piața Avram Iancu: 35 senzori

– Piața Ștefan cel Mare: 36 senzori

– Fortăreței: 4 senzori

– Argeș: 72 senzori

Primarul Emil Boc a anunţat încă din mai 2017 intenția Primăriei Cluj-Napoca de a amplasa senzori în carosabil pentru identificarea locurilor libere de parcare la sol din oraş, în cadrul unei conferinţe despre inovarea urbană.

„Cluj-Napoca poate fi un element reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al inovării şi tehnologiei, iar noi încercăm să fim un model. Avem deja o aplicaţie de telefon mobil pentru parking-urile publice cu barieră din oraş, care arată în timp real locurile libere de parcare şi ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I şi II”, a spus atunci Boc. coral