Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) va prelua managementul Programului Operațional Regional (POR) pentru această zonă a țării.

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România reglementează implementarea la nivel regional a celor opt POR.

Agențiile pentru dezvoltare regională vor îndeplini funcțiile de management pentru cele opt POR organizate la nivelul regiunile de dezvoltare (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est, Bucureşti-Ilfov,).

Acestea vor putea încredința gestionarea unor funcții ori părți ale POR unor organisme intermediare, prin încheierea unui acord de delegare între organismul intermediar și autoritatea de management în cauză.

În calitate de autorități de management pentru POR, agențiile pentru dezvoltare regională vor efectua plăți către beneficiari. După adoptarea și publicarea ordonanței de urgență, ADR-urile vor trebui să se reorganizeze pentru a pregăti sistemul de management și de control pentru POR gestionat.

Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) este una din cele opt regiuni de dezvoltare din România și include șase județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj. Alocarea regională pentru regiune pentru perioada de finanțare europeană 2014-2020 s-a ridicat la 858 de milioane de euro.

coral