2019 aduce noi modificări în Codul Rutier, printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Poliția Rutieră are în vedere o nouă situaţie în care șoferilor le este suspendat permisul auto pentru 30 de zile.

Polițiștii vor înăsprirea amenzilor, dar și suspendarea carnetului auto pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce se află la volan. În legislația actuală, telefoanele pot fi folosite doar cu ajutorul dispozitivelor de tip "mâini libere" însă, susțin reprezentanții MAI, asta nu îi împiedică pe conducătorii auto să-și îndrepte atenția către ecranul mobilului. 

Un alt argument care susține proiectul MAI este acela că numărul accidentelor provocate de folosirea telefonului mobil la volan a crescut semnificativ în ultimii ani. Tot mai mulți oameni și-au pierdut viața după deja celebrul "live de la volan". 

"Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicul", se arată în documentul făcut public.

Proiectul prevede că noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

176.339 de încălcări sesizate și amendate de polițiști, în ultimii doi ani

În documentaţia proiectului se reaminteşte faptul că în ultima perioadă au fost înregistrate accidente grave produse din cauza utilizării telefonului pentru a transmite live imagini pe reţelele de socializare şi că în perioada 2016-2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate un număr de 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule.

Sursa: a1.ro

coral