Cod Rutier 2020. Conducatorii auto trebuie sa respecte noi reguli prevazute in lege, in 2020. De plida, romanii vor trebui sa isi faca mai des controale medicale, iar cei care sufera de diabet sau au probleme cardiace vor obtine mult mai greu permisul auto. Este poate una dintre cele mai importante schimbari din lege.

Prin ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1428/2019 se introduce o noua examinare medicala pentru soferii profesionisti. Examenul de pneumologie are menirea sa depisteze apneea de somn. Va fi un control obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. In functie de rezultatul acestei examinari, candidatul va fi declarat apt sau inapt pentru sofat, potrivit Auto Bild.

Dar sunt si alte boli incompatibile cu sofatul. Potrivit noilor reglementari, doctorii sunt obligati sa ii trimita la un control de specialitate pe toti cei care au afectiuni incompatibile cu sofatul.
Cod Rutier. Iata o lista completa cu bolile!
Probleme cu vederea

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obtine sau reinnoi permise de conducere. Atentie, nu au dreptul sa sofeze nici persoanele cu sensibilitate la contraste sau care prezinta o tulburare a vederii.
Handicap locomotor

Toti candidatii/conducatorii auto care prezinta afectiuni ale aparatului locomotor nu pot obtine sau reinnoi permise. Exceptie fac acele persoane care aduc avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practice.
Afectiuni cardiovasculare

Permisul nu poate fi obtinut sau reinnoit de catre persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac sau suferinde de  angina pectorala de repaus ori emotie. Se poate retrage dreptul de a conduce o masina si persoanelor care sufera de tensiune arteriala anormala.

Pot pierde permisul auto si conducatorii care poarta stimulator cardiac, precum si cei cu antecedente de infarct miocardic. In astfel de cazuri e nevoie de avizul medicului, iar permisul se acorda numai cu conditia de a efectua verificari medicale periodice.
Diabetul zaharat

Nu pot obtine permisul auto si nici nu il pot reinnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acuta. Bolnavii de diabet zaharat aflati sub tratament medicamentos pot obtine permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat si pe baza unor controale medicale periodice.
Afectiuni neurologice

Persoanele care prezinta afectiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obtine sau reinnoi permise de conducere.
Cod Rutier. Medicii, obligati sa depisteze soferii cu aceste afectiuni

Conform unor noi reglementari legislative, orice doctor va putea sa sesizeze politia daca unul dintre pacienti, care este sofer, are una din problemele medicale de mai sus.

Din momentul in care se face aceasta sesizare, soferii vor trebui sa se prezinte la un medic specialist pentru o investigatie amanuntita si, ulterior, daca se dovedeste ca boala sau afectiunea respectiva pune in pericol circulatia pe drumurile publice, conducatorul auto va avea trei zile la dispozitie sa predea permisul de conducere.

Acestia vor putea sa-si recupereze permisul numai dupa ce vor scapa de afectiunile medicale din cauza carora l-a pierdut.

Legea prevede si obligatia unitatii medicale de a anunta in termen de o zi Politia Rutiera atunci cand, in urma controlului de specialitate, soferul este declarat inapt de a conduce autovehicule. coral