Klaus Iohannis, președintele României, va avea luni, 27 aprilie, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus, reiese din agenda președintelui.

Noi măsuri pentru gestionarea epidemiei, în România. Klaus Iohannis, ședință importantă la Cotroceni

Klaus Iohannis se va întâlni cu primul ministru al României, Ludovic Orban, cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, cu Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, precum şi cu ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie. De asemenea, prezent la discuţii va fi şi secretarul de Stat în ministerul Afecerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. La finalul şedinţei, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă. Preşedintele Klaus Iohannis, încă de la începutul stării de urgenţă, a avut mai multe şedinţe cu membri ai Guvernului pe tema epidemiei de coronavirus.

„Se continuă învățământul la distanță, mediile se vor încheia! Anul școlar se va sfârși cu situațiile încheiate și în acest fel evităm riscurile majore. Nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte distanțarea. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor. ”

Ce se va deschide începând cu data de 15 mai, data la care măsurile vor fi relaxate

Pe de altă parte, Raed Arafat a anunţat că în aceste zile se lucrează intens la documentul cu noile reguli ce vor fi impăuse după data de 15 mai, data de la care se presupuune că restricţiile vor fi relaxate.

„Astăzi lucrau mai mulți colegi pe mai multe documente. Unul dintre aspectele abordate a fost cel al recomandărilor pentru diferite locații. Spre exemplu, birourile open space la companii trebuie să aibă niște reguli. Vor veni recomandări pe linia INSP. Transportul în comun va trebui să aibă niște reguli.

Responsabilitatea se transferă şi către omul de rând

Decalarea programului de lucru și păstrarea unui număr de oameni să lucreze de acasă, dacă se poate – acestea sunt reguli care pot continua și care sunt fezabile. Când încep unele măsuri de relaxare, responsabilitatea se transferă și către omul de rând, către populație. Se vor deschide frizeriile, cabinetele stomatologice, cabinetele de cosmetică…etc

Se lucrează pe reguli care să prevină o creștere bruscă a numărului de cazuri. Ai nevoie de reguli pentru cabinetele de stomatologie, pentru frizerii, pentru cosmetică. Nu poți să le ții închise la nesfârșit, dar sub o formă nouă. Spre exemplu, să nu aibă zona de așteptare. Te programezi și te duci direct acolo, nu stai să aștepți„, a declarat Raed Arafat.

  coral