Colonia de romi din satul Vadul Crișului a fost pusă recent în carantină după ce aproximativ 25% din sătenii romi au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2. De astăzi, colonia va fi ținută sub supraveghere de 10 militari cu două autoturisme de teren. Măsura a fost propusă de Prefectură și aprobată de Raed Arafat.

„Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.a. – dr. Raed Arafat) şi de ministrul de interne (n.a. – Marcel Vela)”, a declarat prefectul județului Bihor, Dumitru Ţiplea, potrivit ebihoreanul.ro.

Reamintim declarația din 30 aprilie a prefectului Dumitru Țiplea:

„După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”.

coral