Neuropatia diabetică – Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor!

În mod normal, distrucția neuronală implică cel mai adesea mai mulți nervi, dar există și forme mai rare în care este afectat doar unul singur.

Principalul semn al instalării neuropatiei este pierderea sensibilității membrelor inferioare, la stimuli de presiune, vibrații, tactili, dureroși.

În plus, un semnal de alarmă este și reducerea forței musculare.

Această frecventă complicație a diabetului zaharat, neuropatia diabetică este dintre cele mai grave tulburări și implică distrucția nervilor. Este rezultatul acţiunii tuturor factorilor patogenici instalați ca urmare a diabetului asupra sistemului nervos. Controlul glicemic suboptim și durata diabetului zaharat sunt principalii factori de risc în apariția sa. Această boală este mai frecventă la pacienții cu  diabet zaharat de tip 2  (DZ 2), în care o optimizare a compensării glicemice nu este întotdeauna eficientă în ameliorarea sau prevenirea neuropatiei diabetice. Probabil din cauză că în acest tip de diabet zaharat intră în joc și alți factori, cum ar fi hipertensiunea arterială și alterarea tabloului lipidic. Alți factori de risc sunt durata care a trecut de la instalarea diabetului zaharat, fumatul, consumul de alcool, excesul de
greutate.

Neuropatia diabetică – Boala afectează starea de spirit și calitatea somnului

Continuarea pe Ziar Medical – Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

coral