Un avion uşor a aruncat confetti la înmormântarea fostului bulibaşă din Gilău, judeţul Cluj, Rudi Varga, iar o coroană de flori a fost depusă din partea premierului Viorica Dăncilă, fiica decedatului, Dana Varga, fiind consilier de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 150 de persoane au participat, miercuri, la slujba de înmormântare a bulibaşei din comuna Gilău, judeţul Cluj, Rudi Varga, oficiată în curtea casei de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Întrebat de presă de ce a acceptat să oficieze slujba pentru un personaj controversat, în condiţiile în care familia Varga nu a respectat o hotărâre a Consiliului Local Gilău privind interzicerea înmormântării lui Rudi Varga lângă Monumentul Eroilor, Mitropolitul Clujului a spus că de câte va putea să meargă la înmormântări o va face.

Orice om are în lumea aceasta şi bucurii şi necazuri, iar atunci când pleacă la Dumnezeu, e bine ca oricărui om să-i dăm cinstea cuvenită. Mai ales că fiica dânsului, urmaşii lui, se implică şi în viaţa celorlalţi romi. Cred că ar trebui mai mult făcut şi pentru minorităţi. Dumnezeu să îl odihnească şi să nea dea, nouă, tuturor, simţământul de a fi mai buni cu oamenii, indiferent de ce etnie ar fi ei”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

În timpul slujbei, un avion de mici dimensiuni, închiriat de familia Varga, a survolat comuna Gilău şi a aruncat confetti. Lângă sicriul drapat cu steagul tricolor şi cu steagul romilor au fost depuse coroane de flori, printre care una din partea premierului Viorica Dăncilă, cu mesajul ”Regrete profunde”.

Rudi Varga a murit la începutul lunii ianuarie, la vârsta de 78 de ani, el fiind înmormântat lângă Monumentul Eroilor din cimitirul comunal, în ciuda unei interdicţii a Consiliului Local Gilău, în acordurile unei fanfare.

Rudolf Varga, zis Rudi Varga, autointitulat bulibaşă al ţiganilor din Gilău, a dat în judecată statul român după 1989 pentru a-şi recupera peste 13 kg de aur confiscat de autorităţile comuniste. Fiica sa, Dana Varga, este consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului, fiind membră ALDE.

coral