Primăria Cluj Napoca a tras ultimul tun cu flori înainte de Crăciun. Administrația locală a încheiat la începutul acestei luni mai multe contracte pentru achiziția de flori, plante ornamentale, arbuști și copaci. Clujenii au plătit, fără să știe, peste un milion de euro pentru achiziția de ”material dendrofloricol”. Ce nu mai știu clujenii, dar nici procurorii (!), este că achiziția a fost umflată extrem de mult. Spre exemplu, unul dintre loturile  achiziției de ”materialul  dendrofloricol” a costat 63.700 lei (fără TVA), dar pe site-urile de profil fix aceleași plante ar fi putut fi cumpărate cu 26.000 lei. Diferența dintre cele două sume ar trebui să le dea de gândit, dacă nu procurorilor de la DNA, pe care primăria Boc îi ține în chirie, măcar clujenilor care, în final, suportă aceste cheltuieli.

Pe 6 decembrie, Primăria Cluj Napoca a semnat patru contracte publice care au costat un milion de euro (5.198.205.8 lei, fără TVA). Este vorba despre o achiziție de sute de flori, arbuști și copaci pe care administrația locală îi va planta prin oraș. Astfel, Emil Boc s-a comportat ca un bun gospodar care iarna își face car, iar vara sanie, și la vară va încheia contracte pentru deszăpezirea străzilor din oraș.

Firmele care vor primi din banii clujeni ca să facă orașul mai frumos sunt S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. (a încheiat contracte pentru 12 loturi în valoare de 4.319.215,2 lei, fără TVA), PAUL FLOWERS S.R.L. (a încheiat contracte pentru 6 loturi în valoare de 714.500 lei, fără TVA), SC OLTENIA GARDEN SRL (a încheiat contracte pentru două loturi în valoare de 100.790,6 lei, fără TVA) și ECO GARDEN CONSTRUCT SRL (a încheiat un contract pentru un singur lot în valoare de 63.700 lei, fără TVA).

Însă, aceste contracte au o mare problemă pentru că au fost supraevaluate. La o verificare a prețurilor existente în magazinele online de profil am descoperit că prețul calculat și plătit de reprezentanții administrației locale pentru flori, arbuști și copaci nu are nicio legătură cu realitatea. Asta fără a mai pune la socoteală discountul pe care orice firmă îl oferă la comenzi de o asemenea anvergură.

Spre exemplu, în cazul lotului 8 pentru care Primăria Cluj Napoca a semnat un contract cu ECO GARDEN CONSTRUCT SRL în valoare de 63.700 lei, fără TVA, diferența între ofertele găsite pe piața online și oferta pentru care administrația Boc a bătut palma este de 37.850 lei.

Drept exemplu luăm contract semnat pentru lotul nr 8 care a fost semnat cu firma Eco Garden Construct. Înțelegerea prevede că firma va furniza o cantitate cuprinsă între 25 și 50 de Magnolia soulangeana. În același lot vor fi cumpărate între 200 și 400 de Forsytzia suspensa, dar și alte 8 specii de plante, în diferite cantități și dimensiuni. Prețurile verificate au respectat cerințele caietului de sarcini, sunt calculate cu tot cu TVA, spre deosebire de cele care apar în contractele încheiate de primărie, adică fără TVA. Mai mult, în mod normal un comerciant face un discount serios dacă vinde câteva zeci sau sute de plante, spre deosebire de prețul afișat pe site-urile consultate.

Am încercat să aflăm de la patronul Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, în ce constă diferența de preț de aproape 40.000 lei.

”Noi lucrăm în acest domeniu din 2011, și în consecință prețurile practicate au adaos comercial variabil în funcție de sezon și disponibilitatea la producător, care poate merge până la 35%. Materialul este importat pentru că disponibilitatea în zonă este redusă. Fiind importat, în preț intră și partea de transport și încărcat-descărcat. Dar ceea ce îmi spuneți, despre diferența aceasta așa de mare de preț… nu știu, poate că unde nu ați văzut bine. Trebuie văzute toate caracteristicele plantei. Mai mult, din primăvara piața plantelor s-a scumpit cu 25%, ca și în cazul construcțiilor, așa că mai adăugați și acest lucru la preț”, a declarat patronul Eco Garden Construct SRL.

Afaceri de sezon… rece

Dacă la această licitație societatea condusă de Mircea Crăciun a câștigat de la Primăria Cluj Napoca un contract de câteva zeci de mii de lei, în urmă cu câteva luni Eco Garden Construct a câștigat de la firma (!), pardon, primăria condusă de Emil Boc, un contract de 120 de milioane lei! Această sumă este de peste 10 ori mai mare decât cifra de afaceri a companiei. Mai mult, Eco Garden Construct a câștigat, anual, contractul de întreținere a gazonului de pe Cluj Arena. Cei 120 milioane sunt cheltuiți pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș.

Cu o lună înainte de Untold, CJ Cluj a încheiat un contract de 391.655 de lei, fără TVA, cu ”băiatul” de la Eco Garden Construct care se obligă să dea cu îngrășământ și să tundă gazonul de pe Cluj Arena. Anul trecut,  CJ Cluj a prelungit contractul mai vechi încheiat cu firma Eco Garden, valoarea actului adițional încheiat fiind de 359.993 de lei, fără TVA. În 2019, Contractul ”Servicii de mentenanţă şi întreţinere pentru gazonul Stadionului CLUJ ARENA” a fost atribuit acestei firme pentru suma de 238.649 lei, fără TVA. În septembrie 2018 și ianuarie 2019, CJ Cluj a plătit pentru întreținerea Gazonul de pe Cluj Arena peste două milioane de lei firmei Eco Garden, patronată și administrată de Mircea Bujor Crăciun.

De asemenea, firma lui Crăciun a primit contractul pentru gazonul de pe stadionul din Craiova. În rest, majoritatea lucrărilor făcute de firmă sunt pentru amenajarea de curți și grădini particulare.

Licitația a fost contestată de Garden Center Group. Reprezentanții firmei au atras atenția asupra faptului că cerința Primăriei Cluj Napoca referitoare la faptul că ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani a prestat servicii similare în valoare cumulată de cel puțin 5 milioane lei este subevaluată și încalcă Legea 98/2016.

Caimacul dendrofloricol l-a luat Garden Center Grup

Cele mai multe loturi din cadrul licitației organizate de Primăria Cluj Napoca la începutul acestei luni au fost atribuite firmei Garden Center Grup din București. Firma a încheiat contracte pentru 12 loturi, valoarea totală fiind de aproximativ un milion de euro (4.319.215,2 lei, fără TVA).

 Firma îi aparține lui Ion Olteanu, iar în ultimii şase ani, aceasta a încasat 87 de milioane de euro, din contracte cu Administraţiile Domeniilor Publice (ADP) a sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6 a capitalei şi cu oraşele Cluj-Napoca, Bacău, Brăila şi Sinaia. Ion Olteanu este acţionar şi la firma Eco Horticultura, o altă ”portiță” prin care contractele pe bani publici intră fluierând.

În 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control asupra unui contract încheiat între SC Eco Horticultura şi Administraţia Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman). În urma verificărilor s-a constatat că primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât trebuia pentru amenajarea spaţiilor verzi deoarece firma Eco Horticultura a mărit preţurile. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex şi Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preţuri mai mari faţă de cele din oferta prezentată iniţial sau de nerealizare a lucrărilor contractate şi achitate”.

În 2015, DNA a verificat unul din contractele din bani publici obţinute de firma Garden Center Grup în valoare de 300.000 de euro pentru amenajarea unui parc în Miercurea Ciuc şi a arătat că acesta ar fi fost atribuit ilegal. Procurorii anticorupţie au depus la dosar şi o serie de interceptări telefonice, prin care îl suspectează pe dirigintele de şantier că ar fi beneficiat de foloase necuvenite, după ce a semnat respectivele documente.

„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conţineau şi articolul de deviz (…) pentru o suprafaţă de 184.500 metri pătraţi, în loc de 1.845 metri pătraţi, rezultând plăţi nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătraţi”, se precizează în referat, arată Gazeta de Cluj.

coral