Aproape 60% dintre români afirmă că starea de urgență din ultimele trei luni le-a afectat buzunarele, conform studiului iVOX desfășurat la cererea Raiffeisen Bank, în perioada 15-19 iunie, 2020. 76% din repondenți au fost nevoiți să-și reevalueze comportamentul financiar, astfel încât să fie mai atenți cu achizițiile și cheltuielile lunare.

Unii încearcă, dar nu reușesc

Cu toate acestea, 4 din 10 români nu au reușit să pună vreun leu deoparte în timpul stării de urgență. Totodată, ei au declarat că aruncă cel mult o dată pe săptămână mâncarea sau resturile de mâncare, din moment ce lasă alimentele prea mult în frigider (53%).

La ce s-a economisit în timpul stării de urgență

Românii au preferat să nu mai cheltuie când vine vorba de: distracție (72%), îmbrăcăminte (62%), electrocasnice (50%) și produse IT sau gadgets (46%). Entuziasmul le-a pierit și când vine vorba de serviciile de ride-sharing (39%) și de înfrumusețare (36%).

Ce s-a schimbat în comportamentul românilor

Doar 2 din 10 declară că vor achiziționa produsele pe care le doreau în următoarele trei luni. 55% au dezvăluit că au început să-și pregătească mesele principale, iar 1 din 2 români au început să meargă cu lista de cumpărături la supermarket.

Investițiile mari precum achiziția unei mașini, renovarea apartamentului sau plecatul în vacanță au devenit importante pe termen mediu și lung pentru repondenții sondajului.

coral