Compania de Transport Public (CTP) a lansat plata cu cardurile contactless, direct în autobuze, pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Plata cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, va fi disponibilă, începând cu luna iulie 2019, în toate mijloacele de transport ale CTP Cluj-Napoca. Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din strainătate, va putea, astfel, să-și achite călătoria în Cluj-Napoca, prin apropierea cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP.

"Compania noastră de transport public este într-un amplu proces de modernizare, iar la acest capitol, în zona de ticketing, încercăm să facem paşi cât mai sănătoşi pentru confort şi calitate ridicată a serviciilor. În acest moment, pe lângă aparatele de plată cu cardul, mai avem şi cele 62 de automate, în cadrul proiectului de ticketing, posibilitatea de achiziţie a biletului prin SMS, prin care, la nivelul municipiului, avem lunar peste 300.000 de utilizatori, ceea ce este o cifră unică în ţară.

De asemenea, avem aplicaţia 24Pay şi cea prin cardul electronic, pe care pot fi încărcate un număr de călătorii, care pot fi utilizate în funcţie de nevoie", a declarat Liviu Neag, Directorul General al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.

Următoarea etapă vizează implementarea sistemului în zona metropolitană: "În zona metropolitană încă nu am reuşit să aducem călătorilor noştri această facilitate pentru a le uşura achiziţia legitimaţiei de călătorie, însă dacă acest proiect va merge, şi trebuie să meargă, vom continua cu extinderea sa pe restul flotei", a punctat Neag.

În momentul de faţă, aparatele sunt amplasate în 50 de autovehicule, în regim de test, urmând să fie instalate, până în august 2019, pe toată flota de mijloace de transport în comun ale CTP – autobuze, troleibuze, tramvaie și autobuze electrice.

Fiecare mașină va dispune de câte două validatoare de plată – în cazul celor scurte și câte trei validatoare de plată în cazul celor articulate, cu ajutorul cărora oricine își poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless (Mastercard sau Visa), indiferent de banca emitentă a cardului.

Metoda de plată prin card bancar, introdusă astăzi în mijloacele de transport ale CTP este simplă: călătorii trebuie să apropie fie un card bancar contactless, fie telefonul mobil sau smartwatch-ul de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției.

Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif cu cel perceput prin alte metode de plată deja existente, aşadar preţul unei călătorii este de 2,5 lei.

coral