Cu prilejul raliului Budapesta-Bamako 2020, cea mai mare cursă de off-road din lume, clujenii Albert Deak și Cătălin Priscorniță își propun să echipeze mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane donate de copii din Transilvania.

În februarie 2020, echipa Transilvania 4 Sierra Leone își propune să facă o cursă contracronometru pentru a face fericiți mii de copii din vestul Africii. 

"Printr-un program unic de mobilizare, ne propunem să echipăm mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane pline cu materiale didactice, toate donate și pregătite de copii de aceleași vârste din orașele Transilvaniei.

Scopul acestei aventuri pe patru roți la Tropice este donarea a câteva mii de ghiozdane școlare complet echipate cu materiale didactice pentru copiii din Sierra Leone – una din cele mai sărace țări din lume, cu lipsuri masive de materiale școlare.

Sierra Leone e o țară care abia și-a revenit, acum ceva mai mult de un deceniu, dintr-un sângeros război civil, care a lăsat cicatrici adânci, în special în rândul copiilor. Firavul sistem de învățământ a fost pus la pământ, cu peste 1.200 de școli distruse și 67% din copiii de vârstă școlară fără niciun fel de educație.

Peste 25% dintre copii nu urmează vreo formă de învățământ, deși școala primară este gratuită și obligatorie, conform raportului UNICEF. Acest lucru se datorează lipsurilor însemnate, începând de la ghiozdane și materiale didactice, până la clădiri adecvate pentru școli și personal calificat. Nu este neobișnuit ca patru sau cinci elevi să împartă o singură carte", spun cei de la Transilvania 4 Sierra Leone.

Cei doi vor lua startul pe 31 ianuarie, de la Budapesta, în ceea ce se anunță a fi cel mai lung, solicitant și aventuros traseu al cursei spre Bamako, urmând o parte din vechile rute ale celebrului raliu Paris-Dakar.

După săptămâni de planificări, am reușit să punem la punct toate detaliile tehnice și organizatorice ale cursei. Vom avea parte de un traseu plin de provocări și de neprevăzut, ce ne va pune la încercare spiritul de echipă și coeziunea, dar și abilitățile tehnice și cunoștințele de navigație”, a declarat Deak Albert.

Acesta este bioenergoterapeut și antreprenor, pasionat de curse off-road și cu un impresionant palmares sportiv în curse de anduranță pe mai multe continente. Ei se vor deplasa cu o maşină Toyota Land Cruiser HDJ80, alintată Bestia, cu un istoric bogat de trasee extreme, special echipată pentru expediţii în deşert.

La finalul celor 9.000 km, după o cursă de 17 zile în care se vor putea încrede doar în forțele proprii, vor ajunge la final în Freetown, capitala republicii Sierra Leone, pe malul Atlanticului. Acolo vor fi distribuite comunităților locale donațiile aduse.

Pe lângă spiritul de aventură, avem și o profundă motivație caritabilă. Printr-un program unic de mobilizare, ne propunem să echipăm mii de școlari din Sierra Leone cu ghiozdane pline cu materiale didactice, toate donate și pregătite de copii de aceleași vârste din orașele Transilvaniei”, a declarat Cătălin Priscorniță.

El este antreprenor și CEO al grupului de firme Blitz, pasionat de trasee off-road, cu multă experiență în decizii dificile și în rezolvarea unor situații limită. O astfel de expediţie necesită un efort financiar considerabil, în jur de 30.000 de euro, pentru acoperirea costurilor de echipamente, cheltuieli legate de transport, combustibil, reparații, materiale, precum și o doză mare de neprevăzut.

Echipa Transilvania 4 Sierra Leone se bazează pe contribuții financiare din partea comunității de afaceri clujene pentru acoperirea costurilor logistice, precum și pe donații constând în ghiozdane din partea școlilor, angajaților din companii, dar și a tuturor persoanelor generoase.

"Școlarii de la noi din țară, mai ales cei din zonele urbane, au privilegiul de a se bucura de un ghiozdan nou în fiecare an, dotat cu toate materialele didactice necesare: caiete, cărți, instrumente de scris, penare. Părinții grijulii se ocupă de copiii lor ca ei să aibă tot ce e nevoie pentru începutul școlii. A devenit chiar un mic ritual în multe orașe, în zilele premergătoare deschiderii anului școlar, ca viitorii elevi să facă cumpărăturile necesare împreună cu părinții.

Din păcate, sute de mii de copii din Sierra Leone nu au această bucurie la început de an școlar. Nu au de unde să cumpere ghiozdane cu personaje preferate, ori caiete mirosind a hârtie proaspătă. Poate abia au câte un caiet-două, iar în loc de ghiozdan, le poartă legate cu sfoară. Poate și școala e improvizată într-o clădire nefolosită a satului, ori poate nici nu există școală.

De multe ori pentru copiii noștri, ghiozdanele folosite anul trecut, precum și materialele didactice rămase, sunt uitate ori puse la păstrare. De multe ori, școlarii noștri au prin dulăpioare caiete, ghiozdane, instrumente de scris, alte materiale școlare în bună stare, dar nefolosite. Uneori, din păcate, sunt chiar aruncate, pentru a face loc celor noi, din acest an", spun organizatorii

Orice persoană ori instituție poate dona ghiozdane, deoarece conținutul acestuia este la îndemâna oricui: ghiozdanul propriu-zis, rechizite școlare (caiete, pixuri, creioane, carioci, penare, liniare, radiere), jucării de dimensiuni reduse, un desen făcut de copil pentru prietenul său african, o scrisoare în limba engleză ori o fotografie a copilului, cu dedicație.

Ghiozdanele vor fi colectate în centre accesibile în Cluj-Napoca și în alte orașe din Transilvania: Biroul Blitz Imobiliare Cluj-Napoca, Piața 1 Mai nr. 4-5; Biroul Blitz Imobiliare Florești, str. Eroilor nr. 21; Biroul Blitz Imobiliare Brașov, str. Mihail Kogălniceanu nr. 15; Târgul de Crăciun, Cluj-Napoca, Piața Unirii (stand dedicat, începând cu 22 noiembrie).

Echipa va asigura colectarea ghiozdanelor de la companiile și instituțiile ce vor sprijini proiectul. În următoarea perioadă echipa va mobiliza comunitatea locală printr-o rețea de parteneriate, pentru strângerea contribuțiilor financiare și a miilor de ghiozdane donate, până la finalul lunii decembrie 2019. coral