Dana Razboiu e o mama singura, dar fericita. Fosta stirista se mandreste cu fiul ei cel mare, Victor, care impreuna cu echipa castiga concursuri internationale de robotica.

Zilele trecute, pustiul s-a intors cu o medalie acasa, el obtinand locul intai la Campionatul de robotica din Seul, Coreea.

Baiatul Danei Razboiu din prima casatorie, cea cu Ovidiu Branzan, are 15 ani, e pasionat de tehnologie si este foarte creativ.

Cu ani in urma, Victor si-a uimit mama cu tot felul de inventii. Nu e de mirare ca in scurt timp pasiunea lui a trecut la un alt nivel, iar ambitia si orele de studiu l-au transformat in robotistul familiei.

„De cand era mic, Victor era pasionat de tehnologie. Imi desfacea aparatele electrice din casa! Mi-a desfacut masina de cafea si a scos tot felul de componente din ea. Dupa aceea, mi-a zis: «Vino, mama, sa vezi ca o pacalesc!».

A infipt doua bete de frigarui in ea si mi-a zis sa apas pe butonul «on» ca sa vad ca face cafea. Si a facut cafea, intr-adevar. Chiar a facut cafea o masina dezmembrata.

Dupa aceea, cand eu ma gandeam pe cine sa aduc sa imi asambleze masina la loc, mi-a zis ca o face el singur! A pus toate componentele la loc si a mers. Cred ca avea vreo 9 ani. Nu imi vine sa cred!”, a povestit Dana Razboiu.
„Cand deschideai usa se aprindea lumina, ii suna alarma daca intra cineva la el in camera. Era evident ca e foarte creativ”

Dana Razboiu a sesizat repede potentialul lui si l-a sprijinit sa isi urmeze visul. Mama si fiul au inceput sa mearga impreuna prin magazine de bricolaj ca sa cumpere cabluri, intrerupatoare, becuri, baterii si tot ce-i mai trebuia pustiului ca sa „mestereasca”. „Si-a construit la el in camera tot felul de aparate, si-a tras niste cabluri cu un bec la usa. Cand deschideai usa se aprindea lumina, ii suna alarma daca intra cineva la el in camera. Era evident ca e foarte creativ”, a povestit fosta prezentatoare TV.

De la Victor si pasiunea lui, Dana Razboiu a pornit proiectul „Natie prin Educatie”: „Mi-am dorit mult sa transform acest concurs intr-o olimpiada de robotica, dar, din pacate, nu exista fonduri suficiente la Ministerul Educatiei, asa ca ramane un concurs privat adresat scolilor de stat. A castigat foarte multe competitii pana si in Australia, Canada, Rusia, Olanda, Germania, deci castiga cu echipa lui foarte multe premii in afara tarii. Victor e pasionat de robotica”.

coral