Un şofer amendat şi lăsat fără permis după ce a fost prins de radar circulând cu 198 de km/h pe Autostrada Soarelui a obţinut o sentinţă de anulare a procesului-verbal de contravenţie, la Judecătoria Călăraşi

Sentinţa nu este definitivă, dar arată motivele pentru care sancţiunea a fost anulată. Potrivit sentinţei amintite, şoferul aflat la volanului unui Mercedes a fost oprit de Poliţie în data de 30 mai 2020, pe Autostrada Soarelui, sensul spre litoral, fiind amendat şi lăsat fără permis după ce a fost filmat de radar circulând cu 198 de km/h.

Amenda contestată în instanţă

Bărbatul a contestat sancţiunea în instanţă arătând că „i-a explicat poliţistului că nu este vinovat de pretinsa contravenţie, mai ales că în faţa sa circulau două autoturisme care îl depăsiseră anterior cu viteză mare şi este posibil ca viteza înregistrată de aparatul radar să fie a vreunui autoturism care circula în faţa sa şi nu a autoturismului condus de acesta”. Poliţia a depus întâmpinare în proces arătând că „agentul constatator a procedat la oprirea regulamentară a autoturismului sus-menţionat şi, după identificarea conducătorului auto în persoana contravenientului, i-a adus acestuia la cunoştinţă motivul opririi, viteza cu care a fost înregistrat de aparatul radar, precum şi măsurile legale ce urmează a fi luate”.

„Petentul nu a avut de formulat menţiuni, semnând procesul-verbal, recunoscând şi regretând fapta”, a mai arătat Poliţia în întâmpinarea depusă în dosar.

Hotărârea instanţei: anularea sancţiunii

Judecătoria Călăraşi, unde s-a judecat procesul, a dispus anularea procesului verbal de contravenţie pe motiv că în imaginile surprinse de radar nu se vede clar numărul de înmatriculare al maşinii surprinse circulând cu 198 km/h.

 „Instanţa constată, precum reiese din vizionarea înregistrării video efectuate cu aparatul radar, pe întreg parcursul surprinderii autovehiculului menţionat în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, că nu este vizibil numărul acestuia de înmatriculare, astfel încât nu se poate stabili în mod cert dacă autoturismul surprins de către agentul constatator la data de 30.05.2020, ora 14:00, că se deplasa cu viteza de 198 km/oră este cel condus de către petent”, se arată în sentinţa Judecătoriei Călăraşi. Magistratul a mai arătat că atât timp cât datele furnizate de înregistrarea efectuată cu aparatul radar nu pot fi considerate certe „mijloacele de probă administrate de către intimat nu sunt apte a dovedi temeinicia faptei reţinute în sarcina petentului”.

„Nu se poate determina în mod cert, neîndoielnic, dacă fapta reţinută în procesul-verbal de constatare a contravenţiei întruneşte elementele de tipicitate prevăzute de lege sau nu”, a mai arătat judecătorul care a dispus anularea sancţiunii şi restituirea procesului-verbal. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.  
 

coral