Elmafarm SRL din Cluj-Napoca, firma de farmaceutice și-a cerut insolvența în data de 19 mai 2020. Societatea nu a fost lovită de criza coronavirus, ci dimpotrivă, firma a înregistrat profit considerabil și în această perioadă. Cu toate acestea, Sabin Funar, fiul fostului primar al Clujului, a pus la cale un plan diabolic pentru a falimenta Elmafarm și pentru a se răzbuna pe fosta soție prin Elmafarm Trading.

Până în anul 2018 când a avut loc divorțul dintre soții Funar, societatea Elmafarm era condusă de Sabin Funar. În prezent, firma este administrată de fosta lui soție, Elena Drăghicescu. Societatea respectivă deține licența farmaciilor Elmafarm în județul Cluj, fiind alimentată cu produse farmaceutice printr-o altă firmă satelit – Elmafarm Trading SRL, condusă și administrată de Sabin Funar.

Schema prin care Sabin Funar și-a golit firmele înainte de a împărți ceva cu fosta soție este următoarea: Elmafarm Trading lua marfa de la furnizroii cei mai mari Farmexpert, Farmexim și Mediplus. Produsele erau distribuite către Elmafarm pentru a fi comercializate în farmacii. Achiziționarea mărfii de la furnizori a fost girată furnizorilor de către Elmafarm în timpul în care Sabin Funar era administrator la ambele companii. După divorțul din 2018, Elmafarm Trading nu mai distribuia marfa achiziționată și girată de către Elmafarm pentru a fi pusă spre vânzare în farmaciile acesteia, ci era direcționată de către Sabin Funar spre alți beneficiari.

Funar nu și-a achitat datoriile!

După divorțul soților Funar, Sabin prin Elmafarm Trading nu a mai achitat datoriile către marii furnizori: Farmexpert, Farmexim și Mediplus. Pentru că Elmafarm Trading nu are bunuri pentru a putea fi executată, pentru recuperarea creanțelor create de către Elmafarm Trading, furnizorii s-au îndreptat în aprilie 2020 împotriva girantului Elmafarm, deținută și administrată acum în totalitate de către fosta soție a lui Sabin, Elena Drăghicescu. Prin urmare, Elmafarm s-a trezit executată silit de suma de 3 milioane lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru datoriile create de Sabin Funar. Aici începe adevărata schemă de albire a fostului administrator Sabin Funar care putea fi tras la răspundere pentru faptele sale.

La cererea debitorului Elmafarm de intrare în insolvență s-au înscris la masa credală Farmexim cu suma de aproximativ 3 milioane lei din care 1 milion lei creanță certă și mai mult de 2 milioane lei penalități. Elmafarm nu a avut acces la contractul încheiat între Elmafarm Trading și furnizori, neștiind care sunt clauzele contractuale între acestea.

Solvendi a intrat în schemă

În luna mai, Elmafarm depune o cerere de intrare în insolvență la solicitarea debitorului cu termen în 27 mai 2020. Între timp, solicită într-o altă cauză suspendare executării silite a societății de către unul dintre creditori Elmafarm Trading. Curios este că pentru ambele spețe s-a acordat termen de judecată în aceeași zi. Creditorii majoritari – Farmexpert, Farmexim și Mediplus – au solicitat încuviințarea ca și administratori judiciari două mari case de insolvență din Cluj și Craiova. Culmea, în dimineața procesului, au apărut solicitările de înscriere la masa credală și a următoarelor societăți: Casa Pitas cu suma de 1.300 lei (care ulterior și-a retras cererea), creanță care era prescrisă, FitoFarma cu aproximativ 49.000 lei, Ropharma cu 400.000 lei și încă o societate. Totalul creanțelor ale acestor societăți fiind de aproximativ 470.000 lei. Acești creditori au solicitat inițial acordarea dreptului de administrare judiciară pe perioada insolvenței a firmei Solvendi, deținută de către Marius Grecu. Deși creanțele marilor creditori însumează undeva la 6,6, milioane lei, au rămas cu buza umflată în detrimentul micilor creditori, administrator judiciar a fost numit Marius Grecu prin firma Solvendi.

Totul a fost orchestrat de către Sabin Funar

Stupefiant este faptul că, potrivit surselor, acești mici creditori au fost contactați telefonic de către Sabin Funar și li s-au sugerat să solicite ca și administrator judiciar firma de insolvență Solvendi. Câțiva dintre creditori chiar au făcut-o, iar unii au renunțat ulterior prin adrese scrise.

Aceste informații întăresc ideea că Sabin Funar a planificat strategic răzbunarea asupra fostei soții Elena Drăghicescu prin falimentarea Elmafarm, ajungând ca la partaj aceasta să nu se mai aleagă cu nimic. Curios va fi dacă planul diabolic de răzbunare a lui Funar va avea succes și va ieși albit total din această schemă, având în vedere că a făcut mare lobby pentru numirea lichidatorului Marius Grecu prin firma Solvendi și dacă acesta va cere tragerea la răspunderea fostului administrator Sabin Funar, păpușarul acestei inginerii economice.

Potrivit unor surse, în dosarul în care Elmafarm și-a cerut insolvența, avocații au fost privați de studierea cererilor creditorilor cu creanțe mici, iar judecătorul nu a ținut cont nici de prevederile Legii 55/2020 prin care ”creditorii pot formula pe perioada stării de alertă, cerere de deschidere a procedurii insolvenței numai după încercarea rezonabilă, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de încheiere a unei convenții de plată”. Lucru care nu a fost făcut de către creditori!

Sursa coral