News Flash:

Cum ar putea scapa romanii de copii xerox si teancuri de dosare. Un proiect de 35 de milioane de euro

23 Aprilie 2013
1658 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul promite ca de anul viitor vom merge la primarie, spital sau politie doar cu buletinul, daca avem nevoie de vreun act.

Printr-un proiect care costa 35 de milioane de euro, autoritatile vor sa desfiinteze copiile xerox si teancurile de dosare pe care orice roman trebuie sa le prezinte la ghiseu, atunci cand are nevoie de un document, cum ar fi certificatul de nastere, de casatorie sau chiar cartea de identitate. Aceste acte vor fi cuprinse intr-o baza de date la care vor avea acces functionarii statului.

Laura si-a facut un dosar intreg de copii dupa documente, insa la ghiseul Starii Civile din Sectorul 2 al Capitalei a fost intoarsa din drum:

"Trebuia sa fac o copie fata-verso, pentru ca pe verso are o stema. In rest am facut dupa toate". Ionut este proaspat tatic si a venit sa rezolve problema cu inregistrarea copilului. Dar s-a lovit de un munte de acte. "Copie dupa buletin, copie dupa certificatul de casatorie, copie dupa certificatul de nastere, declaratie... si mai multe". In acest moment legea il obliga sa depuna cel putin 5 dosare.

La maternitate a avut nevoie de actele de identitate si certificatele de nastere ale parintilor, plus cel de casatorie. In termen de doua saptamani, la primarie a depus certificatul constatator de la spital plus inca un rand din documentele lasate la maternitate. Urmeaza dosarul pentru trusou, care contine certificatul de nastere al bebelusului, copii dupa actele parintilor si o cerere in dublu exemplar, pentru care parintii trebuie sa fie prezenti, chiar daca mama abia se poate deplasa dupa nastere. Pentru alocatie are nevoie de alte acte in original si xerox, plus celebrul dosar cu sina.

Si asta nu e tot - daca mama sau tatal intra in concediu de crestere a copilului, peripetiile pe la ghisee continua cu inca doua randuri de copii si documente. Toate aceste sute de copii vor fi date uitarii, sustine ministrul societatii informationale.

"Sa lasam omul sa se bucure atunci cand ii naste sotia si are un copil, sa nu-l mai punem pe drumuri. Scanarea tuturor actelor din Romania, din ultimul secol, ar costa 10 milioane de euro si vom merge doar cu buletinul sa ne luam certificat de nastere, de casatorie, pasaport, orice" crede Dan Nica.

Toate actele de stare civila vor fi scanate si arhivate on-line. La aceasta baza de date va avea acces orice functionar de la primarie sau politie din orice colt al tarii.

Nu e prima incercare de acest fel : 2 initiative asemanatoare nu s-au finalizat desi puteau fi facute aproape gratis din fonduri UE pentru ca autoritatile nu au respectat termenele.
sursa: stirileprotv.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

guvernul primarie spital politie buletinul act proiect copiile xerox
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1390 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018977 (s)