Imagini postate pe retelele de socializare de catre unitatea ucraineana de recunoastere aeriana, Aerorozvidka, arata ca atacurile acesteia asupra coloanei de vehicule blindate rusesti lunga de 60 de kilometri din afara Kievului au provovat mari pagube, reusind sa o incetineasca.

Comandantul unitatii, locotenent-colonelul Iaroslav Honchar, a declarat ca mica echipa de 30 de operatori de drone si forte speciale a reusit sa opreasca inaintarea coloanei printr-o serie de ambuscade nocturne, anunta The Guardian.

Nu toate detaliile acestor afirmatii au putut fi verificate in mod independent, dar oficialii americani din domeniul apararii au declarat ca atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei de blindate.

La o saptamana de la debutul invaziei, Rusia a masat o coloana mecanizata de 60 de kilometri pentru a organiza un atac coplesitor asupra Kievului dinspre nord. Insa inaintarea coloanei a fost stopata de cei 30 de operatori de drone.

Operatorii de drone provin dintr-o unitate de recunoastere aeriana, Aerorozvidka, care a inceput in urma cu opt ani ca un grup de specialisti IT voluntari si pasionati care isi proiectau propriile masini si care a evoluat pana a devenit un element esential in rezistenta ucraineana de succes de tip David si Goliat.

Cele mai rare elemente de pe pamant

Copy video url

Play / Pause

Mute / Unmute

Report a problem

Language

Mox Player

ADVERTISEMENT

Comandantul unitatii, locotenent-colonelul Iaroslav Honchar, a relatat cum a decurs o ambuscada din apropierea orasului Ivankiv, care a ajutat la oprirea pe loc a vastei si greoaie ofensive rusesti. El a declarat ca luptatorii ucraineni au reusit sa se apropie de coloana rusa care inainta noaptea. Ei erau echipati cu ochelari de vedere pe timp de noapte, pusti cu luneta, mine cu detonare de la distanta, drone echipate cu camere de termoviziune si altele capabile sa lanseze bombe mici de 1,5 kg.

„Aceasta mica unitate, in timpul noptii, a distrus doua sau trei vehicule in fruntea acestui convoi, iar dupa aceea coloana a ramas blocata. Au ramas acolo inca doua nopti si [au distrus] multe vehicule”, a declarat Honchar.

Rusii au impartit coloana in unitati mai mici pentru a incerca sa avanseze spre capitala ucraineana, dar aceeasi echipa de asalt a reusit sa organizeze un atac asupra depozitului sau de aprovizionare, a sustinut el, paralizand capacitatea rusilor de a avansa.

„Primul esalon al fortei rusesti a ramas blocat fara caldura, fara petrol, fara bombe si fara gaz. Si toate acestea s-au intamplat datorita muncii a 30 de oameni”, a declarat Honchar.

Unitatea Aerorozvidka sustine, de asemenea, ca a ajutat la blocarea unui atac aerian rusesc asupra aeroportului Hostomel, la nord-vest de Kiev, in prima zi a razboiului, folosind drone pentru a localiza, tinti si bombarda aproximativ 200 de parasutisti rusi ascunsi la un capat al aerodromului.

„Acest lucru a contribuit in mare masura la faptul ca nu au putut folosi acest aerodrom pentru dezvoltarea ulterioara a atacului lor”, a declarat locotenentul Taras, unul dintre asistentii lui Honchar.

Unitatea a fost infiintata de tineri ucraineni cu studii universitare care au participat la revolta Maidan din 2014 si care s-au oferit voluntari pentru a-si folosi abilitatile tehnice in rezistenta impotriva primei invazii rusesti in Crimeea si in regiunea Donbas. Fondatorul sau, Volodimir Kochetkov-Sukach, a fost un bancher de investitii care a fost ucis in actiune in 2015 in Donbas – o reamintire a riscurilor ridicate implicate.

Honchar a fost consultant in marketing IT, care s-a intors in armata dupa prima invazie rusa. Taras a fost un consultant in domeniul managementului, care s-a specializat in strangerea de fonduri pentru unitate si s-a alaturat cu norma intreaga in calitate de combatant abia in februarie.

La inceputurile sale, unitatea a folosit drone de supraveghere comerciale, dar echipa sa de ingineri, designeri de software si pasionati de drone si-a dezvoltat ulterior propriile modele.

Acestia au construit o gama de drone de supraveghere, precum si aparate mari de 1,5 metri cu opt rotoare, capabile sa lanseze bombe si grenade antitanc propulsate de rachete, si au creat un sistem numit Delta, o retea de senzori de-a lungul liniilor de front care se alimentau intr-o harta digitala, astfel incat comandantii puteau vedea miscarile inamicului pe masura ce acestea se produceau. In prezent, foloseste sistemul de sateliti Starlink, furnizat de Elon Musk, pentru a transmite date in direct unitatilor de artilerie ucrainene, permitandu-le acestora sa se concentreze asupra tintelor rusesti.

Unitatea a fost desfiintata in 2019 de catre ministrul apararii de atunci, dar a fost reactivata in graba in octombrie anul trecut, pe masura ce amenintarea invaziei rusesti se profila.

Capacitatea de a mentine o vedere aeriana a miscarilor rusesti a fost esentiala pentru succesul tacticilor de tip gherila ale Ucrainei.

Honchar descrie aceste batalii tehnologice si modul de lupta al Aerorozvidka ca fiind viitorul razboiului, in care roiuri de echipe mici, conectate in retea prin comunicatii avansate, pot coplesi un adversar mai mare si mai puternic inarmat.

„Suntem ca un stup de albine”, a spus el. „O singura albina nu inseamna nimic, dar daca te confrunti cu o mie, aceasta poate invinge o forta mare. Noi suntem ca albinele, dar lucram noaptea”. coral