Clujul e afectat de Brexit căci e județul din țară cu cele mai mari investiții britanice după București – și are aici o filială a celei mai mari companii cu capital britanic.
Cei mai mulți investitori britanici care au investit în România au ales să-și deschidă firmele în București, unde au fost atrase 47% din totalul investițiilor britanice, o cifră de afaceri cumulată de 9,4 miliarde de lei, Capitala fiind urmată de Cluj. 1,6 miliarde de lei și 8% din totalul investițiilor britanice din România, conform unui raport KeysFin care analizează impactul Brexitului asupra României.

În România există peste 1600 companii cu acţionariat britanic, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanţelor Publice, dintre care covârșitoarea majoritate, 1.300, sunt cu capital majoritar britanic. ”Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziţionează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieşire Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilităţi minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluţie nefiind dorită de niciuna dintre părţi, impactul la nivelul pieţelor financiare ar putea fi unul major”, arată Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Primele trei companii cu acţionariat direct, majoritar britanic din România, în funcţie de cifra de afaceri, sunt Ursus Breweries SA, cu o filială la fabrica de bere Ursus de pe Calea Mănăștur. În top se găsește și Endava România SRL, deschisă în Cluj-Napoca, dar și Adient Automotive Romania SR, CRH Ciment Romania SA, Bricostore SA, Sews Romana SRL, Adient SRL, Plexus Sservices RO SRL, Alcedo SRL şi Glaxosmithkline (GSK) SRL.

Noțiunea de „Brexit“ a apărut în urma referendumului din Marea Britanie din iunie 2016, la care 51,9% dintre alegătorii participanți au votat retragerea țării din Uniunea Europeană. Negocierile pentru părăsirea structurii europene au durat trei ani și jumătate iar miercuri seară la Bruxelles Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi blocul comunitar astăzi, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopții, ora Bruxellesului, ora 1 ora României, când drapelul va fi retras din instituțiile Uniunii Europene.

coral