Cum scapi de dopurile de ceară din urechi și de ce e bine să faci asta din când în când. Ceara din urechi, numită și cerumen, este substanța pe care corpul o secretă în mod natural pentru a curăța și proteja urechile. Dacă te-ai confruntat vreodată cu această problemă, știi deja că poate fi foarte neplăcută. Însă, medicii au venit cu câteva sfaturi pentru a scăpa de aceste dopuri de ceară chiar la tine acasă.

Cum se formează dopurile de ceară din urechi

Ceara din urechi este produsă de glandele canalului auditiv. Pare incredibil, dar specialiștii nu cunosc încă adevăratul motiv pentru care oamenii au ceară în ureche. Varianta oficială este aceea că are rolul de a proteja urechea de infecțiile pe care le putem dezvolta din cauza prafului. În mod normal ceara se usucă și cade, dar noi avem tendința da ne curăța cu acele bețișoare și a ne provoca, de fapt, mai mult rău.

Cantitatea și aspectul substanței ceruminoase este diferită de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, organism, dar și cantitatea deja acumulată de cerumen. În timp această cantitate se transformă în dop. Primele simptome sunt de disconfort la nivelul urechii, țiuit, slăbirea auzului, durere, mâncărimi persistente și miros neplăcut.

De cele mai multe ori, dopul de ceară se formează atunci când substanța este împinsă constant în canalul urechii (cel mai des contribuie la asta bețișoarele de ureche). Aceasta este problema care afectează circa 6% din persoane și reprezintă una dintre cele mai întâlnite situații pe care le văd medicii.

Pe lângă bețișoarele de urechi care sunt principala cauză, pe locul doi se situează căștile sau aparatele auditive. Medicii ne sfătuiesc să avem grijă de igiena obișnuită, iar frecvent să curățăm dopurile care se formează fie că dorim, fie că nu.

Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

Atunci când ni se formează un dop în ureche apar câteva simptome cum ar fi: disconfortul, mâncărime la nivenlul urechii, scăderea auzului sau amețeala. În acel moment este nevoie să te adresezi medicului ORL pentru un consult amănuțit, doarece sunt și alte afecțiuni care pot duce la aceste simptome. Este important să se stabilească cauza exactă.

Apoi, doctorul vă poate înlătura excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator, în timp ce se plimbă prin urechea pacientului. În timpul procedurii, medicul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc, care are la capete o pară în care se află apă caldă. Procedura nu este durereoasă, dar nu este nici plăcută.

Iată cum eviți formarea dopurilor de ceară:

Cea mai simplă metodă este să uscați canalul auditiv cu ajutorul unui prosop sau cu un uscător de păr

Puteți elimina ceara folosind o pipetă pentru a picura câteva picături de ulei mineral sau peroxid de hidrogen în interiorul urechii de doua ori pe zi, timp de 4-5 zile. Aceste substanțe sunt foarte recomandate pentru curățarea urechilor

Curățați urechea cu apă caldă! Procedeul se face cu ajutorul unei seringi care are la unul din capate o pară de cauciuc pentru a spăla ușor cu apă caldă canalul urechii. Capul se ține înclinat , iar urechea se apucă de partea de sus și către spate pentru a îndrepta canalul auditiv. Apoi, aplecați capul spre exterior pentru a permite scurgerea apei din ureche. Faceți asta la două zile după ce ați înmuiat ceara, iar rezultatele vor fi extraordinare. coral