Multă lume se întreabă cum se curăță rapid și eficient vasele și oalele din inox care ajung să-și piardă, în timp, luciul și strălucirea. Mai mult, ne putem confrunta și cu urme de arsură sau pete dificile care nu se duc cu una, cu două. Din fericire există câteva trucuri cu ajutorul cărora vei scăpa de aceste probleme.

Probabil nu există bucătărie în care să nu găsim cel puțin un vas din inox. Însă şi acest material ajunge, cu timpul, să își piardă, luciul şi strălucirea. Ei bine, nu trebuie să disperați din această cauză deoarece există câteva trucuri care te ajută să păstrezi vasele ca noi cât mai mult timp.

După cum se știe, vasele din inox sunt printre cele mai populare, deoarece sunt mai uşor de curăţat şi nu produc rugină. Mai mult, inoxul este stabil la temperaturi ridicate, însă ar fi bine să observi cu atenţie produsul înainte de a-l cumpăra. Și aceasta pentru a te asigura că este un produs de calitate. Așadar, pentru a păstra ca noi vasele din inox poți apela la câteva sfaturi de mare ajutor.

Cum se curăță vasele și oalele din inox

Astfel, urmele de mâncare arsă și petele dificile de pe vasele din inox pot fi îndepărtate cu apă caldă și oteț! Pentru asta, spală bine vasul și îndepărteză cât mai mult din resturile alimentare arse. Apoi toarnă o cană de oțet alb și apă cât să acopere petele de arsură. Pune oală pe foc și lasă soluția să fiarbă 5 minute. Mâncarea arsă și petele negre se vor înmuia și vor dispărea ca prin minune.

Cu ajutorul uleiului mineral poți reda strălucirea de odinioară a vaselor din inox. Pentru aceasta, spală bine vasul, usucă-l cu ajutorul unui șervet. iar apoi înmoaie colțul unei carpe în puțin ulei mineral. Freacă energic vasul pe exterior și vei observa că își recapătă strălucirea de odinioară. Atenție, însă, trebuie să folosești doar ulei mineral! Cel vegetal va râncezi, iar vasul va prinde un miros urât.

Și detergentul de vase este eficient pentru a curăța vasele din inox. Cu ajutorul unui șervet textil înmuiat în detergent lichid, trebuie să freci energic vasul. Nu folosi bureți abrazivi deoarece vei zgâria vasul. Iar la final, pentru ca inoxul să strălucească, freacă toată suprafață vasului cu un șervet moale pe care ai picurat ulei pentru bebeluși.

Alte metode pentru a scăpa de urme și pete

Și sifonul poate fi folosit pe post de produs de curățare a vaselor din inox. Pulverizează sifon pe zonele afectate, lasă să acționeze câteva minute, apoi freacă vasul cu un burete non abraziv. Luciul și strălucirea de altă dată se obțin rapid dacă ștergi oala cu un material textil moale și uscat. Iar soluția pentru spălat geamurile este nemaipomenită pentru a îndepărta amprentele. Așadar, după ce ai spălat bine oala, șterge-o bine și apoi pulverizează soluție pentru spălat geamuri. Freacă ușor cu un burete non abraziv și clătește cu apă din abundență.

De asemenea, făina albă de grâu este de mare ajutor pentru a reda strălucirea oalelor și cratitelor din inox. Spală bine vasul cu pricina, cerne făină peste oala umedă, în strat fin după care freacă energic cu un burete neabraziv. La final, clătește oala cu apă din abundență. Nu în ultimul rând, o oală din inox pătată și arsă poate fi curățată cu bicarbonat de sodiu. Trebuie să faci o pastă din apă și bicarbonat cu care se freacă bine petele de arsură. Apoi, murdăria se îndepărteză cu un prosop înmuiat în detergent de vase lichid.

Așadar, dacă tot ai aflat cum se curăță eficient vasele și oalele din inox, de-acum îți va fi mult mai ușor să le păstrezi ca noi. coral