Cum se fierb corect ouăle și cât timp. Așa îți ies cele mai bune preparate pentru Sărbătorile de iarnă. Fie că te gândești la ouă umplute, salată de bouef sau vrei doar să faci maioneză în casă, iată care este trucul pentru a fierbe oul corect. Secretul pe care gospodinele l-au dezvăluit.

Cum se fierb corect ouăle și cât timp

Cum se fierb corect ouăle și cât timp. Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente. Sunt delicioase, ne ajută să preparăm un mic dejun copios, dar și un fel principal delicios. Să nu uităm că folosim ouă și în diverse creme pentru a pregăti cele mai pufoase și gustoase deserturi, îndrăgite de cei mici și de cei mari. În perioada sărbătorilor, indiferent că vorbim despre ouă umplute, salata de bouef sau salată de vinete cu maioneză, de plăcinte sau cozonac, oul stă la baza preparatelor celor mai populare din sezonul iernatic.

Te-ai gândit vreodată cum se fierb corect ouăle și cât timp trebuie lăsate pe foc? Iată greșeala pe care multe gospodine o fac. Ouăle se împart în trei categorii: ouă fierte moi, ouă fierte medii, cu gălbenușul cleios și ouă fierte tari. Secretul este timpul de fierbere acordat fiecărui ou în parte. Specialiștii în bucătărie spun că dacă vrei să fierbi oul moale îl ții pe foc timp de trei minute. Pentru cei care preferă oul mediu, cu gălbenușul cleios, acesta trebuie fiert timp de șase minute la foc potrivit. Nu în ultimul rând cei care mănâncă ouăle tari le vor fierbe la foc potrivit timp de 10 minute.

Cum îți dai seama dacă un ou este fiert tare?

Cum îți dai seama dacă un ou este fiert tare? Nimic mai simplu. Scoate oul din ibric. Răcește-l sub apă rece și apoi pune-l pe dulap, în poziție orizontală. Răsucește-l. Dacă oul se învârte neîntrerupt, precum un titirez, atunci înseamnă că ai fiert oul tare. Dacă nu se învârte, atunci oul este moale. Un truc foarte util atunci când vrei să fierbi un ou este să-l scoți din frigider cu jumătate de oră înainte de a-l pune pe foc. Lasă oul să ajungă la temperatura apropiată de cea din bucătărie, ca să eviți fisurarea coajei.

Un alt sfat este ca atunci când fierbi mai multe ouă, de exemplu pentru a face ouă umplute, este esențial să folosești o cratiță întinsă, pentru ca ouăle să nu stea îngrămădite, unele peste altele. Deși pare un lucru banal, ouăle au nevoie să respire și să nu se suprapună, deoarece se vor sparge. De asemenea, focul trebuie să fie potrivit, pentru ca apa în care fierb ouăle să ajungă ușor la temperatura de fierbere. Foarte important este să nu fierbi apa înainte să pui ouăle pe foc. Chiar dacă nu pui ouăle direct din frigider, șocul termic se va resimți, iar coaja lor se poate fisura.

coral