Varza fără carne şi untură, din Postul Crăciunului, ori sarmalele cu varză, de pe masa de sărbătoare, sunt foarte bune. Preparate corect, au un gust şi o aromă delicioase. Ca să-ţi bucuri papilele gustative cu ceva făcut în casă, îţi recomand să îţi umpli de pe acum cămara şi beciul. Iată cum se pune varza la murat, ca să nu o cumperi de la supermarket.

Bunicile şi străbunicile noastre aveau o regulă: puneau varza la murat doar în ziua de Sfântul Dumitru, adică pe 26 octombrie. Dacă însă găseşti varza la super preţ prin piaţă chiar și acum, sigur nu o s-o eviţi. O cumperi şi o pregăteşti pentru murat. Nu ai făcut-o niciodată până acum? Iată de ce ingrediente ai nevoie şi care e modul de preparare.

Ingrediente:

10 verze cu frunze subţire

în jur de 20 de litri de apă

500 gr sare pentru murături

2 legături de mărar uscat

2 legături de cimbru uscat

1 lingura cu vârf seminţe de chimen

Mod de preparare:

CULINAR

Cea mai bună reţetă de plăcintă cu dovleac ca la bunica

CULINAR

Ce diferențe sunt între o carne proaspătă și o carne alterată

Mai întâi trebuie aleasă corect varza. Bună pentru murat e cea pe care, atunci când o ţii în mână, o simţi foarte uşoară. De asemenea, trebuie să aibă frunzele cât mai subţiri. Poţi lua verze turtite, plate şi care arată îndesate. După aceea se îndepărtează frunzele pătate de la exterior şi se scobeşte cotorul de la fiecare varză. Dacă lași verzele întregi, atunci se vor mura mai greu, iar zona din jurul lor chiar deloc. Scoţând cotorul, fiecare varză se murează dinspre interior spre exterior.

Pe fundul butoiului se pun o legătură de mărar şi una de cimbru. Se îndeasă verzele, astfel încât să rămână cât mai puţin spaţiu între ele. Separat se topeşte sarea în apă. Apa sărată se toarnă apoi peste varză, ca să o acopere complet. Acum e momentul să pui printre verze şi ardei iute, dacă vrei. Pune restul de mărar şi de cimbru deasupra, cât mai răsfirat.
Ca să stea cât mai bine, pune peste varză o bucată de scândură, iar pe aceasta o piatră grea, foarte bine spălată şi curăţată.

Sfaturi pentru pus varza la murat

Acestea sunt câteva sfaturi şi trucuri adunate de pe la gospodine. Ce fac ele când e vorba despre cum se pune varza la murat:

nu se adaugă hrean, pentru a nu se întări frunzele;

ideal este să se folosească un butoi de lemn;

indiferent de materialul din care e făcut butoiul, acesta trebuie să aibă gură cât mai largă, pentru ca verzele să încapă uşor;

butoiul cu varză se depozitează într-un loc răcoros şi întunecos;

în primele 7 zile e necesar să pitroceşti apa din butoi. Dacă butoiul are robinet, scurge apa din el prin robinet, amestec-o bine cu lingura de lemn şi toarn-o înapoi în butoi. Dacă nu ai robinet, trage saramura cu furtunul, ca şi cum ai trage vinul din butoi;

după cele 7 zile de pitrocire, se înfiletează bine capacul butoiului şi nu se mai umblă la el în jur de 6-7 săptămâni. coral