A fost cutremur în România, noaptea trecută, în prima zi din septembrie. Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat ce magnitudine a avut seismul și la ce oră s-a produs.

Un cutremur a avut loc în România chiar în prima zi din luna septembrie. Seismul s-a înregistrat în zona seismică Vrancea, Buzău, la ora 03:28. Cutremurul a avut 2.4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 134 de kilometri. Conform INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km NE de Ploiești, 64km E de Brașov, 116km N de București, 126km V de Brăila, 129km S de Bacău, 130km V de Galați, 137km NE de Pitești, 178km E de Sibiu, 181km N de Ruse, 211km SV de Iași.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un posibil cutremur mare în România

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, arată Gândul.ro.

coral