Daniel David, noul rector al Universității Babeș-Bolyai, a transmis un mesaj absolvenților promoției 2020.

„Absolvirea voastră, cu stresul (ex. legat de examene) și bucuriile asociate (ex. sărbătorile/petrecerile), vine în condiții neprielnice pentru planetă, condiții determinate de pandemia COVID-19.

Mulți sunt dărâmați de această situație! Mi-ar plăcea însă ca voi, absolvenți UBB, să știți că aveți alegerea să fiți altfel. De aceea vreau să înțelegeți că, psihologic vorbind, nu evenimentul (pandemia și/sau consecințele ei) ne influențează emoțiile și comportamentele, ci modul în care noi de raportăm la el. Iar dacă nu putem schimba/controla evenimentul, avem mereu sub control modul nostru de raportare la el!

Așadar, să confruntăm acest eveniment periculos, gândind flexibil, non-catastrofic, cu toleranță la frustrare și cu acceptare (să recunoaștem situația fără să fim defensivi și fără ca asta să însemne că ne place), iar emoțiile sănătoase (negative sau pozitive) și comportamentele adaptative vor veni natural din această atitudine! O doză suplimentară de optimism realist în formula de mai sus poate colora totul chiar mai pozitiv.

De asemenea, vreau să vă reamintesc că voi sunteți numiți și autonumiți “generația digitală”, astfel încă vă încurajez să vă ridicați la acest renume și să folosiți creativ tehnologia pentru a reduce stresul asociat absolvirii, a crește bucuriile asociate evenimentului de absolvire și pentru a fi inovativi acum și în parcursul de viață care urmează!”, a declarat Daniel David.

coral