Declasificarea unor documente din dosarul în Daniel Don era acuzat de luare de mită și fals în declarații au scos la iveală o serie de informații care arată procedeul obscur prin care DNA și SRI au încheiat un protocol de cooperare pentru anchetarea fostul șef al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj .

Potrivit documentelor declasificate, Daniel Don, fostul director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj, a fost anchetat de o echipă mixtă SRI-DNA, la solicitarea procurorului de caz Anemaria Cireap. Daniel Don a relatat pentru Gazeta de Cluj că a avut parte de mari „surprize”, după declasificarea documentelor din dosar. „În primul rând, DNA spune că a deschis acest dosar penal în baza unei note informative a SRI.

Al doilea aspect, deschidera dosarului a fost făcută de domnul polițist Valer Vâtcă care nu avea acces la note informative ale SRI. Potrivit legii, singurii care au acces la documentele cu note informative ale SRI sunt președintele, țării, primul-ministru, miniștrii, secretarii de stat cu rang de ministru și șefii instituției. Domnul Vâtcă nu era șeful DNA Cluj. Mai mult, doamna Anemaria Cireap a făcut echipe mixte SRI-DNA pentru a întocmi dosarul penal. Mai mult, le dădea ordin ofițerilor să o sune și să-i spună ce găsesc în teritoriu.

Tot ofițerii SRI erau cei care făceau redările de interceptări, polițiștii le semnau, iar procurorii le contrasemnau. Ce căuta SRI într-un dosar ca să facă acte de urmărire penală, adică să transcrieri de interceptări. Doamna Cireap a pus ofițerii SRI să-mi facă expertiza financiară, să caute hârtii de la bănci și să facă într-un Excel expertiza financiară.”, a declarat Daniel Don petru Gazeta de Cluj.

Daniel Don, anchetat de echipe mixte SRI-DNA La data de 9 martie 2015, DNA Cluj trimitea o solicitare către SRI prin care îi cerea să facă demersurile necesare pentru constituirea unei echipe operative mixte care să acorde sprijin specializat. „În vederea soluționării dosarului penal numărul 45/P/2015 în care actul de sesizare îl constituie procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit urmare notei de informare a Serviciului Român de Informații DJI Cluj privind implicarea numitului Don Daniel în fapte de corupție.

În baza protocolului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale. Vă rugăm să efectuați demersurile necesare pentru constituirea unei echipe operative mixte care să acorde sprijin specializat, cu respectarea competențelor specifice conferite de lege.

Precizăm că din partea DNA Serviciul Teritorial Cluj este desemnat procurorul Anemaria Cireap telefon (…)”, se arată în documentele desecretizate. Convorbirile telefonice, transcrise de agenți SRI Un alt document arată că procurorul de caz Anemaria Cireap le solicită agenților SRI să intercepteze și să înregistreze integral convorbirile telefonice ale lui Daniel Don, iar convorbirile care au legătură cu cauza să fie redate în scris de către lucrătorii instituției.

„Vă rugăm ca, în baza planului comun de cooperare să procedați la interceptarea și înregistrarea integrală a convorbirilor telefonice, iar convorbirile care au legătură cu cauza să fie redate în scris de către lucrătorii instituției dvs., notele de redare urmând să ne fie transmise integral în format electronic, pe suport separat.

În acest sens vă punem la dispoziție un număr de 10 suporți optici tip DVD numerotați de la 1 – 10 cu inscripția DNA ST Cluj dos. 45/P/2015, DD pentru traficul de date, precum și un număr de 10 suporți optici CD numerotați de la 1 – 10 cu inscripția DNA ST Cluj dos. 45/P/2015, DD pentru notele de redare.” Un alt document arată că Anemaria Cireap le-a dat mână liberă ofițerilor din cadrul SRI care făceau parte din echipa de cooperare să își facă de cap printre actele cauzei și interceptări. „ "

"Precizăm că ofițerii din cadrul instituției dumneavoastră ce fac parte din echipa de cooperare au deplin acces la actele cauzei și la restul interceptărilor.

Vă rugăm ca activitatea zilnică de exploatare autorizațiilor să fie comunicată telefonic procurorului de caz Anemaria Cireap telefon (…)” Mai mult, procuroarea Anca Mărincean a pus la dispoziția agenților SRI doi suporți optici tip CD pe care se regăseau în format excel, operațiuni financiare efectuate prin conturi bancare și le- cerut sprijinul în efectuarea unei analize a tranzacțiilor care să releve legăturile financiare. „Cu referire la dosarul DNA Serviciul Teritorial Cluj numărul 45 /P/ 2015 vă înaintăm alăturat un suport optic DVD inscripția DNA ST Cluj dosar 45 /P/ 2015. Conform articolului 143 alin. 1 C.p.p.

Duplicat probă digitală suport th.2., pe care este fixată înregistrarea ambientală din data de 29.09.2015 a dialogului purtat în incinta AJOFM Cluj. Vă rugăm ca în baza Planului comun de cooperare să ne sprijiniți în realizarea redării convorbirii, urmând să le înaintați nota de redare pe suport optic și să ne restituiți proba digitală pusă la dispoziție. De asemenea vă înaintăm doi suporți optici tip CD care conțin, în format excel, operațiuni financiare efectuate prin conturi bancare astfel cum ne-au fost transmise de către Banca Transilvania.

Cu privire la aceste date vă rugăm să ne sprijiniți prin efectuarea unei analize a tranzacțiilor care să releve legăturile financiare urmând să ne înaintați sinteza analizei pentru a fi exploatată în ancheta penală. Cu deosebită considerație, procuror șef serviciu Anca Mărincean.”, se arată în document.

Daniel Don a câștigat procesul intentat statului român la CEDO Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat drepturile omului în cazul fostului director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Daniel Don, demonstrând că acesta a fost victima abuzurilor procurorilor clujeni, fiind arestat pe nedrept. Pe 14 noiembrie 2015, Daniel Don a fost reţinut de către procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii.

Tribunalul Cluj a decis arestarea sa pentru o perioadă de 30 de zile, însă decizia a fost contestată la Curtea de Apel Cluj și Daniel Don a ajuns în arest la domiciliu pentru o perioadă de 9 luni. După 6 ani, CEDO a demonstrat că arestarea lui Daniel Don a fost ilegală, iar statul român va trebui să-i plătească 1000 de euro pentru a acoperi orice prejudiciu material și moral, precum și costuri și cheltuieli, plus orice impozit care poate fi perceput de solicitant. O sumă derizorie, dacă ne gândim la ceea ce a însemnat toată perioada petrecută după în arestul preventiv și în arestul la domiciliu pentru fostul șef al AJOFM. coral