1.Busuiocul, plantat langa rosii, le imbunatateste gustul.

2.Inflorescentele de nemtisor (Delphinium) vor fi mai mari daca, primavara, veti lasa cate 3-5 lastari pe fiecare tufa, iar ceilalti ii veti rupe de la baza.

3.Primavara devreme, cand semanati usturoiul de primavara, e nevoie sa separati cateii chiar inainte de plantare, altfel ar putea sa isi piarda germinatia.

4.Atunci cand cultivati ceapa pentru frunze, trebuie sa taiati varfurile bulbilor si cozile vor incepe sa creasca mai repede.

5.Ca sa scapati de musca cepei de pe plantatiile de ceapa e nevoie sa sarati patul, in timpul sapaturilor de primavara, iar vara mai presarati o data solul cu sare. Mai exista o metoda: saditi ceapa impreuna cu morcov – un rand de ceapa, unul de morcov. Aceste plante se protejeaza reciproc de daunatori.

6.Daca plantati porumb pe paturile de castraveti, randamentul castravetilor va creste si acestia vor rodi mai mult timp.

7.Pentru ca gradina de primavara sa nu se teama de ingheturi, udati, de cu seara, foarte bine paturile cu apa.

8.In cazul in care, terenul pentru plantarea cartofilor a fost foarte bine fertilizat din toamna cu gunoi de grajd, puteti sadi cartofi mai mari. Iar daca s-a adaugat putin balegar, ar fi bine sa folositi cartofi de marimi mai mici, insa sa-i saditi mai des in randuri.

9.Pomii de mar si visin trebuie saditi mai departe unul de celalalt: radacinile lor se actioneaza negativ.

10.Daca plantati sub meri vetrice sau pelin, acestea vor proteja pomii de vierme. Socul, de asemenea, apara gradina de daunatori.

11.Pentru ca fructele sa nu fie afectate de gandacul zmeurului, pudrati arbustii, in luna mai, pana incepe perioada de inflorire, cu amestec de pulbere de tutun si cenusa (1:1). Procedura se efectueaza pe frunze umede, astfel incat amestecul sa se lipeasca de ele.

12.Mana agrisului apare la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie. Anume in aceasta perioada, pana ca tufele se fie afectate, stropiti-le cu solutie de cenusa. Adaugati 1 kg de cenusa cernuta in 10l de apa calda, lasati amestecul la infuzat pentru 7 zile, apoi transferati-l (fara sediment) intr-o caldare curata, adaugand putin sapun de rufe. Stropiti tufele de 3 ori, peste 1 zi.

13.Pentru ca plantele tinere de ridiche sa nu fie invadate de musculita neagra, inainte de plantare inmuiati semintele, timp de 5-6 ore, in solutie concentrata de sare de bucatarie.

14.Semanati ridichea cat mai devreme, imediat ce s-a topit zapada. Ea nu se teme de ingheturi si va reusi sa devina puternica inainte ca puricele negru sa-si inceapa activitatea. Daca ati intarziat cu plantarea timpurie, atunci amanati semanarea pana la inceputul lunii iunie. Pana atunci, puricele negru se va linisti, iar ridichea va reusi sa se coaca pana in toamna.

15.Daca afidele au atacat castravetii, infuzati un pahar de cenusa cu apa clocotita, lasati amestecul pentru cateva ore, apoi il diluati cu 5l de apa si stropiti culturile.

16.Infuzia de craite este un produs minunat impotriva afidelor. Taiati plantele in perioada de inflorire si uscati-le in umbra. Turnati 1 caldare de apa peste ½ caldare de craite uscate, lasati la infuzat pentru 2 zile, apoi stropiti plantele afectate, adaugand sapun razuit.

17.Plantele cu radacini mici si frunze mari au nevoie de cea mai multa cantitate de apa: ridichea rosie, salata, castravetii, varza, dovleceii.

18.Decoctul si infuzia de tulpini si radacini de nemtisor pot distruge afidele, omizile si gandacii mancatori de frunze. Amestecati plante cu apa in proportii de 1:10, infuzati timp de 2 zile, apoi stropiti plantele deteriorate.

19.Fluturele de varza nu suporta mirosul de calendula si de frunze verzi de tomate. Insecta nu atinge paturile daca aceste plante cresc printre plantatiile de varza.

20.Papadia este un alt remediu impotriva afidelor. Luati 400 gr de frunze de papadie, adaugati 1 galeata de apa calda, lasati la infuzat pentru 1 zi, adaugati sapun ras de rufe si puteti stropi plantele.

21.Pentru ca pasarile sa nu ciupeasca mazarea semanata, inmuiati-o prealabil in infuzie de usturoi.

22.Iata un mod de a scapa varza de invazia omizilor. Adunati cantitati egale de ace de pin si de molid, le treceti prin masina de tocat carne, apoi le presarati pe frunzele inferioare ale varzei si pe solul din jurul culturilor.

23.Ca sa scapati de brusturi, taiati-le tulpinile la nivelul solului si presarati taieturile cu putina sare de bucatarie.

24.Nu udati cartofii inainte de inflorire, chiar daca vara este uscata: toate puterile plantei vor fi orientate spre frunze. Iar dupa inflorire, va fi perioada perfecta pentru irigare: tuberculii vor incepe sa creasca mai repede.

25.Infuzia de urzici proaspete este un ingrasamant excelent, cu nimic mai rau decat gunoiul de grajd. Umpleti cu apa ½ de galeata de urzici taiate bucati si lasati la infuzat pentru 1 saptamana. Apoi diluati solutia cu apa (1:10) si udati paturile.

26.Florile de brumarele vor avea o culoare mai intensa daca veti fertiliza pamantul cu cenusa. Desigur, solul trebuie sa fie afanat, umed si sa contina o cantitate moderata de gunoi de grajd.

27.Acolo unde creste malinul, nu exista muste. Iar daca aduceti in casa o crenguta de soc, puteti alunga chiar si gandacii de bucatarie – ei nu suporta mirosul acestei plante. coral