Considerat a fi producția cinematografică cea mai interesantă de la finalul de an 2020, filmul Don`t Look Up (Nu priviți în sus) este disponibil inclusiv publicului român. Această comedie neagră americană, realizat anul trecut de regizorul Adam McKay, nu este un film clasic de cinema, ci a fost lansat la nivel global prin prisma platformei de video streaming Netflix. Data lansării oficiale este 24 decembrie 2021.

Cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep și Jonah Hill în rolurile principale, filmul Don`t Look Up nu putea să fie decât un mare succes în ceea ce privește audiența. Mai exact, filmul a stabilit un record de audiență: în a doua săptămână de la lansarea pe platforma de streaming, filmul a înregistrat 152,29 de milioane de ore de vizionare și a ajuns cel mai urmărit film în limba engleză pe Netflix la nivel global.

Românii pot viziona filmul Don`t Look Up atât în varianta de audio cu vocile originale ale actorilor (eventual cu subtitrare în limba română), cât și în varianta dublată în limba română – o facilitate mai puțin obișnuită în țara noastră, în cazul unor astfel de filme. Printre actorii prezenți în producția Nu priviți în sus se remarcă și Cate Blanchett sau Timothée Chalamet, precum și celebra Ariana Grande.

Filmul Don`t Look Up este un altfel de film despre sfârșitul lumii, cu totul diferit decât cele lansate până acum. Filmul pune accentul pe modul în care reacționează acum societatea modernă, pe lipsa de competențe și de moralitate a conducătorilor de stat, pe modul în care funcționează televiziunea axată de asemenea pe audiențe, pe profit cu orice preț. Se pariază maxim pe tehnologie, chiar și când viitorul umanității depinde de acest lucru. Politicienii își permit să riște totul pentru calcule strict politice și economice, dincolo de importanța viitorului lumii.

La o scară mai mică, situația se poate compara cu ceea ce se întâmplă în prezent în rândul liderilor de stat în ceea ce privește angajamentele (sau lipsa acestora la un nivel satisfăcător) pentru combaterea schimbărilor climatice din cauza poluării excesive cauzate de umanitate. Deși problemele pe termen chiar și scurt și mediu sunt evidente, conducătorii lumii evită să accepte pierderea de bani prin adoptarea rapidă a unor măsuri economice în favoarea mediului înconjurător.

Se poate spune că în Don`t Look Up, conducerea celei mai mari puteri mondiale pariază totul pe principalii săi sponsori electrorali din domeniul tehnologiei. Este ca la jocurile de noroc, ca la sloturi online, unde riști pentru posibilitatea unui câștig. Însă dacă în cazinouri online un om inteligent joacă doar pe banii pe care și-i permite să îi piardă, ca o taxă pe divertisment, cu totul altfel stau lucrurile atunci când este vorba despre viață – și nu a unor persoane, ci a întregii umanități. Și apropo de sloturi online, trebuie mentionat că în această perioadă in majoritatea cazinourilor de top din Romania, gasim destul de multe oferte cu rotiri gratuite si bonusuri fara depunere. Atfel, distractia si voia buna trece la un alt nivel si oricine poate incerca fara riscuri adrenalina jocurilor disponibile.

Filmul Don`t Look Up nu este despre eroi americani, așa cum vedem în clasicele filme despre sfârșitul lumii. Este mai degrabă un film critic la adresa societății moderne, o producție care ne arată că avem modele de carton în societate, de la politicieni la vedete de divertisment care ocupă prea mult spațiu în dezbaterile pe subiecte publice relevante.

În Don`t Look Up, Kate Dibiasky, interpretată de Jennifer Lawrence, este absolventă a facultăţii de Astronomie şi, împreună cu profesorul ei, dr. Randall Mindy, jucat de Leonardo DiCaprio, realizează o descoperire fantastică: o cometă a cărei traiectorie indică o coliziune directă cu Pământul. Mai departe, se pare că nimănui nu-i pasă de gravitatea unei astfel de probleme…

 

.

 

  coral