Românii s-au obișnuit să cumpere din țările pe care le vizitează magneți pentru frigider, care să le amintească de momentele plăcute petrecute în vacanță. La fel fac și rudele care ajung peste hotare, ne aduc drept cadou un magnet din țara respectivă, cu o vedere frumoasă, pe care îl punem tot pe frigider. Astfel, românii au din ce în ce mai mulți magneți pe frigider, fără să știe în ce pericol se pun, de fapt. Cercetătorii trag acum un semnal puternic de alarmă!

Românii s-au obișnuit în ultimii ani să-și înfrumusețeze frigiderul cu magneți aduși sau primiți din țări îndepărtate pe care le vizitează, însă acest obicei este unul foarte dăunător. Cercetătorii elvețieni au făcut un studiu care privește magneții de frigider și efectele lor asupra sănătății noastre și trag acum un puternic semnal de alarmă!

Studii au ajuns la concluzia că facem o greșeală enormă atunci când lipim magneți pe frigider, deoarece aceștia ne afectează sănătatea. Cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich spun că aceste obiecte lipite pe frigider sunt confecționate din metale care cresc riscul de infarct, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale inimii preexistente, care au implantat un stimulator cardiac, potrivit news.bbc.co.uk.

Iata de ce nu e bine sa tii magneti pe frigider

S-a ajuns la concluzia că magneții obișnuiți, care au o culoare gri mată, sunt mai puțin dăunători datorită rezistenței magnetice reduse, față de magneții puternici, realizați din neodim-fier-bor, cunoscuți ca magneți de pământuri rare sau neo magneți. Aceștia sunt strălucitori, de regulă de culoare argintie, și sunt mult mai periculoși.

Studiile au arătat că dacă o persoană cu stimulator cardiac se apropie la mai puțin de 3 centimetri de un astfel de magnet, îi crește cu mult riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac, iar riscul imediat este infarctul. Cercetătorii elvețieni au testat efectul magneților de neodim, de 8 grame, pe 70 de pacienți cu probleme de inimă. 41 dintre ei aveau stimulatoare cardiace și 29 aveau defibrilatoare cardioverter implantabile. Ei bine, s-a observat că magneții mici au interferat cu toate dispozitivele pacienților, indiferent de tipul lor, atunci când se aflau la o distanță de maxim 3 centimetri.

Telefoanele mobile au același efect

Chiar dacă toate dispozitivele au funcționat din nou în mod normal după ce magnetul a fost îndepărtat, cercetătorii au avertizat ar putea apărea daune permanente la aparatele respective prin expunerea prelungită și au dat ca exemplu purtarea în piept a unei insigne magnetice.

Mai mult decât atât, cercetătorii au ajuns la concluzia că magneții mai mari de neodim ar putea provoca interferențe chiar și la distanțe mai mari de 3 centimetri. În plus, cercetătorii spun că același efect îl are și telefonul mobil, deoarece are componente realizate din același tip de metale periculoase.

 

coral