Liderul Sindicatului Polițiștilor din Dolj, Elvis Măceșanu, a declarat că, atunci când este cu pistolul în mână, ezită să apese pe trăgaci pentru că riscă să fie anchetat ani la rând. Reacția lui vine după ce, în Gorj, doi polițiști cu pistoalele în mână au fost umiliți în plină stradă de un grup de scandalagii.

Măceșanu spune că polițiștii iau decizii în fracţiuni de secundă, pe care procurorii şi judecătorii le analizează în ani de zile.

„Atâta timp cât uzul de armă este conceput pentru santinelele din unităţile militare sau pentru militarii care păzesc perimetre vizibil delimitate, niciodată n-o să putem să tragem cu pistolul fără să avem o jenă că am putea să ajungem la Parchet”, a declarat Elvis Măceşanu, liderul Sindicatului Poliţiştilor din Dolj.

După ce clanurile din Craiova s-au luptat cu bâte şi cuţite de mai multe ori în ultimele săptămâni, localnicii au ajuns la concluzia că poliţiştii sunt nepregătiţi, informează Mediafax.

„În poliţie s-au băgat tot felul de oameni. Ba cu pile, ba cu nepotisme…Nu ai nici o siguranţă. Nepregătiţi…”, spune Toni Bozgan, un localnic din Craiova.

După ultima încăierare din oraș, şase scandalagii au fost arestaţi preventiv şi şapte au fost puşi sub control judiciar, iar trei dintre ei sunt de negăsit.

„Vrei să te bat cu pistolul în mână? Bă! Ce polițai sunteți?”

Şi la Stăneşti, în Gorj, doi bărbați au ameninţat cu bătaia şi au înjurat pe poliţiştii din comună, care erau cu pistoalele în mână.

Doi polițiști au fost umiliți, amenințați, înjurați de un grup de scandalagii. Totul a început când un echipaj de poliție s-a deplasat la Stănești, unde fusese reclamat un scandal. Polițiștii au fost batjocoriți.

Mi-ai pus cătușele, nu? (înjură) Vrei să te bat cu pistolul în mână? Vrei să te bat cu pistolul în mână? Iar ai dat cu pumnul în gură!

Bă, tu l-ai lăsat pe ăla să-mi dea cu pumnul în gură? Ă? (înjură și scuipă). Ce polițai sunteți? Bă!!!! Vino, mă, cu pistolul ăla încoace!

L-ați bătut și apoi îl luați la pușcărie!

„Poliţiştii acţionează gradul şi proporţional, scopul nostru fiind prevenirea actelor de violenţă şi foarte important, salvarea de vieţi”, a spus Victor Ţuhaşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

„Atitudinea poliţiştilor a fost în conformitate cu legislaţia în vigoare. Iar agresorii, pur şi simplu, în momentul în care îi depăşesc numeric pe poliţişti, devin foarte duri”, a precizat psihologul George Vîlceleanu. coral