Numarul aproape dublu al cazurilor de COVID-19 in ultimele 24 de ore in judetul Cluj este efectul testarii persoanelor "cu simptome clare", dupa ce numarul testelor la cerere a scazut, explica prefectul judetului, Mircea Abrudean. In judetul Cluj, au fost raportate azi 534 de noi cazuri de coronavirus, in crestere cu 241 fata de raportarea precedenta.

"S-a testat normal, grupele de risc au fost predominante la testare si a iesit un numar mare de cazuri pozitive. In jur de 3.000 pe judet. Ieri au fost mai putine, in jur de 2.000 si ceva. Media in timpul saptamanii este de peste 2.600, a scazut numarul testelor la cerere undeva la 800. Asta inseamna ca se testeaza cei cu simptome clare si de aici si numarul mare de pozitivi", a declarat Mircea Abrudean pentru Libertatea.

Acesta a mai declarat ca numarul de cazuri de coronavirus este direct proportional cu numarul de testari.

"Este vorba de o transmitere comunitara extinsa, in special sunt focare familiale, daca o familie are 3-4 copii si la populatia pe care o avem aici e normal sa fie asa. Important este sa comparati numarul de teste cu cele din alte judete si o sa vedeti diferente. Noi testam foarte mult acesta este avantajul sau dezavantajul si ajungem la o rata de incidenta foarte mare, dar pana la urma mie imi convine ca si autoritate pentru ca vad care este situatia reala si pot sa iau masuri la timp", a mai spus Mircea Abrudean.

Prefectul a prezentat si dezavantajele faptului ca testeaza destul de mult.

"Le-am spus colegilor de la Bucuresti si ministrului Sanatatii si domnului Arafat ca ar fi corect pentru toata lumea sa se introduca un criteriu in rata incidentei si numarul de teste sa fie ponderat. Nu este corect ca eu care testez 3.000 pe zi sau Timisul, evident avem o rata de infectare mare, iar cei care fac 80 de teste sa aiba o rata de incidenta de 1, 3 la mie. Eu sa fiu nevoit si obligat sa iau masuri de restrictionare si restul nu fac nimic nu iau nici o masura, iar cand e vorba de Terapie Intensiva vin la noi. Nu e corect pentru ca se pune o anatema, cum ca vezi Doamne Ardealul ar fi mai indisciplinat sau ca nu sunt responsabili", a mai precizat prefectul.

coral