Cand un politist opreste pe strada un cetatean, in afara de declaratia obligatorie, acesta verifica CNP-ul prin statie.

Multi dintre cei care au fost opriti zilele acestea pe strada, fie ca erau cu masina sau pietoni, au observat ca politistii le solicita Codul Numeric Personal, pe care-l transmit prin statia de emisie-receptie si abia duaa verificare se da ”liber” persoanei oprite. In ultimele zile, procedura a starnit destul de multe comentarii mai ales in mediul online. Ce cauta Politia de fapt atunci cand verifica CNP-ul?

Ei bine, in aceasta situatie, Politia nu cauta doar o confirmare a identitatii, asa cum s-ar putea crede initial. Proceudra politiei in aceste zile prevede consultarea unei baze de date care include CNP-urile persoanelor aflate in carantina institutionalizata si izolare la domiciliu sub monitorizare medicala. Acestor persoane le este interzisa parasirea domiciliului sub orice forma iar daca sunt gasite pe strada pot intra sub incidenta legii zadarnicirii combaterii bolilor, riscand astfel deschiderea unui dosar penal si chiar inchisoare.

390 de romani s-au ales cu dosare penale

Conform datelor de la Ministerul de Interne, in urma cu doua zile, pe teritoriul Romaniei, 23.645 de persoane se aflau in carantina institutionalizata si alte 67.268 persoane erau sun monitorizare medicala in izolare la domiciliu.

Politistii au intocmit 390 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor.

coral