Amețeala poate avea mai multe cauze, variind în intensitate de la un leșin temporar, până la vertij sau chiar tulburări de echilibru. Iată de la ce survin amețelile.

Starea de amețeală poate indica o problemă serioasă de sănătate, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral (AVC). De asemenea, poate semnala rău de mișcare sau afecțiuni ale urechii interne. Trebuie să țineți cont că dacă vă confruntați frecvent cu amețeli, apelați la ajutorul unui medic.

De la ce survin amețelile: Cauze

Cauzele amețelilor pot fi diverse. Acestea pot fi determinate de: anemii, atacuri de panică, stări de anxietate, hipoglicemie, rău de mișcare, otită medie, labirintită, boala Meniere, deshidratare, migrene, ateroscleroză, aritmie, hipotensiune posturală, accident vascular cerebral (AVC), accident ischemic tranzitor (AIT).

Senzația de amețeală poate apărea și din cauza medicamentelor prescrise, cum sunt cele antidepresive, antiepileptice, antihipertensive, sedative sau tranchilizante.

Amețeli: Simptome

Asociate amețelii pot exista mai multe simptome. Astfel că, dacă vă confruntați cu o stare de amețeală, însă aveți și alte simptome, sunați la 112 sau cereți ajutorul unei persoane să vă ducă la spital.

Printre simptomele asociate amețelii se pot regăsi: dureri în zona pipetului, palpitații, dificultăți de respirație, tulburări ale vederii la nivelul unuia sau a ambilor ochi, vedere dublă, incapacitatea bruscă de a mișca unul din ochi, una din pupile este dilatată sau o pleoapă este căzută.

De asemenea, pot apărea senzație de slăbiciune sau de amorțire bruscă la nivelul feței sau al membrelor, dificultate de vorbire sau de a înțelege vorbirea, stare generală de confuzie, incapacitate de a sta în picioare, în ciuda existenței unui punct de sprijin, dificultate de deplasare, durere de cap nou localizată, migrene severe acute, convulsii, febră, vărsături bruște severe sau chiar înțepenirea gâtului.

Tratament amețeli

Dacă aveți amețeli sau vertij, medicul vă poate recomanda medicamente, fizioterapie și psihoterapie, iar în cazuri rare intervenție chirurgicală.

Multe dintre afecțiunile care prezintă amețeli trec de la sine. Mai mult de 90% dintre cazuri sunt idiopatice, fără o cauză cunoscută.

Atunci când amețelile apar la un pacient care stă în picioare sau în șezut, fără o mișcare a capului, cel mai probabil nu are nicio legătură cu urechea internă. Problemele urechii interne apar atunci când persoana se apleacă sau stă în poziție orizontală.

În cazul în care o persoană se confruntă cu amețeli este recomandat să țină un jurnal, în care să noteze episoadele în care apar amețelile, ce activitate are în momentul respectiv, unde se află sau dacă ia un anumit medicament. Dacă amețeala se întinde pe o perioadă mai mare de timp, este indicat ca pacientul să își măsoare glicemia și tensiunea.

Soluții pentru amețeli

Dacă sunteți predispus la amețeli este recomandat să vă așezați sau să vă întindeți, până când trece episodul, să vă mișcați mai lent sau să nu faceți mișcări bruște, să vă hidratați, să practicați exerciții fizice, care să vă ajute să vă mențineți echilibrul, să evitați cafeaua, țigările și alcoolul. Dacă este necesar, puteți folosi un baston de mers.

Totodată, nu este indicat să vă aplecați brusc, să vă ridicați brusc în picioare, să derulați activități care să vă pună în pericol, să mergeți în locuri aflate la înălțime, să mergeți pe întuneric, să folosiți încălțăminte cu toc înalt.

Chiar dacă multe persoane se confruntă cu amețeli, medicii nu consideră această condiție ca fiind una normală. Majoritatea oamenilor au amețeli din cauza hipoglicemiei sau a hipertensiunii, dar important este să nu neglijați acest aspect și să vorbiți cu un medic despre ce vă deranjează, mai ales în cazul în care vă confruntați cu amețeli dese.

 

coral