Cu siguranță nu există român care să nu știe un banc cu bulă, sau care să nu fi auzit de celebrul personaj din glumele românești. Cu toate acestea, cine este bulă? Haideți să vedem de unde provine numele acestuia.

De unde provine numele celui mai celebru personaj din bancurile românești, Bulă

Ei bine, se pare că celebrul personaj fictiv a apărut în perioada comunistă, pe la începutul anilor ’60, din nevoia românilor de a râde și era o modalitate de a ironiza regulile impuse de regimul ceaușist. Așadar, de-a lungul vremii, Bulă a devenit faimos, fiind considerat de unele persoane chiar un erou național. Ba chiar mai mult de atât, în anul 2006, Bulă a ieșit pe locul 59 la un concurs realizat de Televiziunea Română, în care românii au votat cei mai mari 100 de români. Iată cum este descris Bulă.

”Un personaj tragi-comic complex, plin de contradicții, idiotul în absolut, plin de sclipiri de genialitate, căruia românii i-au atribuit de-a lungul timpului exact genul de evenimente care se întâmplă mereu mecanicului-socrului-mătușii-vecinului-cuiva. Asemănat de unii cu un fel de Superman, de alții cu un retardat mintal, Bulă reușește totuși să salveze mereu o cauză pierdută.

Despre el se spune în egală măsură cum că ar fi un tânăr slăbănog, urât ca dracu’, care strică viața fiecărei persoane care intră în contact cu el, la fel cum se spune că ar arăta ca o gălușcă cu mâini și cu picioare, foarte gras, fiindu-i mai ușor să se dea de-a dura decât să meargă”, se arată în ”Câțiva strămoși de-ai lui Bulă”, articol apărut în anul 2006 în Dilema Veche.

Potrivit scrierii ”O analiză psihico-politică: Totem și Tabu” a lui V. Volkan, numele celebrului ”Bulă” ar fi fost ideea unui român ingenios care a transformat cuvântul vulgar sinonim în limba română cu ”penis”, înlocuind litera ”P” cu ”B”. Astfel, numele s-a preluat din vorbă în vorbă, iar Bulă a devenit personajul principal din glumele românești.

Bancuri cu bulă

Glumele cu Bulă au fost dintotdeauna preferatele românilor, iar acum că am aflat aceste lucruri despre el, haideți să vă spunem și trei bancuri care îl au ca personaj principal pe Bulă.

Bulă la alimentară

Mama lui Bulă îl trimite la un magazin alimentar după pâine. Bulă ajuns la tejghea întreabă vânzătoarea:

– Bună ziua, aveți pâine?

– Da avem, de care doriți, de azi, de ieri sau de alaltăieri?

– Bineînțeles că doresc una de azi!

– În acest caz, reveniți, vă rog, peste 2 zile!

Bulă la școală

Într-o zi învățătoarea îl întreabă pe bulă: – Bulişor, cum ai reușit ca în ultima săptămână să nu mai ai nicio greșeală de ortografie în temele de acasă?

Bulă: – E plecată mama din localitate!

Bulă și Ștrulă se aflau la ora de istorie, iar profesoara întreabă: – Cine este autorul grec care a spus: ”Tot ceea ce știu e că nu știu nimic”?

Ștrulă nedumerit ridică mâna sus să răspundă: – Doamna profesoară, acum să nu spuneți că Bulă ar fi grec!

coral