Președintele rus Vladimir Putin este sănătos mintal și este „într-o formă mai bună ca niciodată”, a declarat aliatul său, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, într-un interviu acordat canalului de televiziune japonez TBS, scrie Reuters.

„El și cu mine nu ne-am întâlnit doar ca șefi de stat, suntem în relații amicale”, a spus Lukașenko într-o înregistrare a interviului distribuit de agenția de presă de stat BelTA. „Sunt la curent cu toate detaliile, pe cât posibil, atât de stat, cât și personale”.
Rusia a folosit teritoriul belarus ca punct de trecere pentru invazia sa în Ucraina pe 24 februarie.

Liderii occidentali au sugerat că Putin a făcut o greșeală de calcul costisitoare lansând atacul militar asupra Ucrainei, unde forțele ruse au suferit pierderi grele și înaintarea lor s-a blocat în mare parte, în ciuda aparentei lor superiorități.

Premierul britanic Boris Johnson a sugerat că Putin este „irațional”, iar premierul olandez Mark Rutte l-a descris drept „total paranoic”.

Dar Lukașenko a respins ideea că Putin, care are 69 de ani, nu era la apogeul puterilor sale.

„Vestul și voi ar trebui să vă scoateți din cap această prostie, această ficțiune”, a spus Lukașenko intervievatorului.

“Putin este în formă, este într-o formă mai bună ca niciodată… Aceasta este o persoană complet sănătoasă mintal și sănătoasă din punct de vedere fizic – este un atlet”.

coral