Membrii colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au decis să se autosesizeze cu privire la declarațiiile influencerului George Buhnici despre ”femeile cu vergeturi” de pe plajă, a declarat pentru G4Media Csaba Asztalos, președintele CNCD.

”Se va analiza limita libertății de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor și în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic. O astfel de analiză durează 90 de zile în principiu, dar când e vorba mesaje publice, ne străduim să dăm o soluție cât mai repede”, a spus Csaba Asztalos.

Întrebat dacă e vorba despre o atitudine larg răspânită în societate, Csaba Asztalos a declarat că ”în principiu, condiția femeii în societatea din România e una dificilă. Suntem pe primul loc în UE la mame minore, pe primele locuri la traficul de ființe umane – toate acestea au legătură cu tratamentul în societate. Există și violența de familie cu femei ucise în fiecare an. Toate acestea au legătură cu un comportament în societate față de femei, unele moștenite istoric, altele create în diferite conjuncturi – competiție politică, publicitate etc, în care este exploatată sexualitatea femeii”, arată g4media.ro

Dacă se constată o faptă de discriminare, colegiul CNCD poate aplica o amendă contravențională între 2.000 și 100.000 de lei.

Csaba Asztalos a mai spus că la CNCD au mai fost înregistrate plângeri legate de mesaje ce vizau femeile, precum cazul fostului ministru Ioan Rus, cazul TNR sau un cântăreț de manele care a avut o melodie jignitoare transformată în caz penal.

„Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi (…) Deci, dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje, cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare!”, a spus Buhnici într-un interviu pentru Antena Stars.

Mai mult, Buhnici a făcut o glumă și pe seama soției sale, despre care a spus că arată ca o minoră, potrivit Libertatea: ”Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele. Jur. Uită-te la ea!”. Lorena Buhnici a apărut apoi în cadrul râzând, iar soțul ei a pus-o să facă o piruetă în fața camerei: „Uită-te la ea! Câți ani îi dai?” „25”, spune reporterul, iar Buhnici insistă: „25, mulțumesc”.

Declarațiile lui Buhnici:

Buhnici, fost ziarist, este acum influencer care promovează diferite produse și servicii pe conturile sale de pe rețelele sociale.

Și soția lui Buhnici, Lorena, s-a remarcat printr-un mesaj jignitor la adresa unei femei, potrivit România TV. Ea a postat pe Facebook fotografia unei femei aflate pe plajă, alături de mesajul ”balenuța rusească”. Potrivit Click, Lorena Buhnici a lucrat timp de 12 ani la stat, la revista auto a Registrului Auto Român – RAR. A urmat promovarea la postul de purtător de cuvânt al RAR, apoi la cel de șef al biroului de presă. După ce cariera Lorenei a luat avânt, aceasta a ajuns la Ministerul Transporturilor, unde a fost consilier de imagine al unui Secretar de stat, pentru o perioadă de patru ani. coral