Deficitul de vitamine în organism. Blamate  de unii sau supraestimate de alții, vitaminele sunt în mod cert elemente care favorizează funcționarea optimă a organismului uman, prin activarea sau menținerea unora dintre cele mai importante funcții biologice.

De aceea, lipsa uneia sau a mai multor vitamine poate perturba serios funcțiile metabolice. Avitaminoza, căci așa se numește afecțiunea, este caracterizată ca fiind un set de modificări anatomico-funcționale și expresiile lor simptomatice, cauzate de absența, sau ineficiența parțială sau complete, a uneia sau mai multor vitamine.

Avitaminoza totală și chiar cea parțială este o situație destul de rară în țările occidentale și mai frecventă în rândul populațiilor subalimentate din țările în curs de dezvoltare.

Ea este cauzată de malnutriție, de dieta dezechilibrată, de cauze genetice care determină sindromul de malabsorbție, de condiții fiziologice sau patologice care necesită o creștere a nevoii de vitamine sau de utilizarea defectuoasă a unora dintre ele.

Deficitul de vitamine în organism – Bolile psihice, cauza avitaminozei în țările bogate

Dacă în țările din lumea a treia, avitaminoza este strâns legată de malnutriție și de condițiile socio-economice și nutriționale, în țările mai bogate malnutriția apare ca rezultat al bolilor psihice, cum ar fi depresia sau obsesiile alimentare.

Cele mai cunoscute avitaminoze sunt cele implicate în rahitism (carență de vitamina D), scorbut (carență de vitamina C ), boala Beri-Beri (carență de vitamina B1, numită și tiamină), xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscată (carență de vitamina A).

Deficitul de vitamine în organism – În genere, avitaminoza este o afecțiune reversibilă, dar în cazuri dramatice ea poate induce înrăutățirea progresivă a stării generale, până la moarte.

Citește mai departe: Deficitul de vitamine în organism – Cum se manifestă tipurile de avitaminoze

coral