În ciuda faptului că a suferit ruptură de mușchi la o mână, dejeanul Adrian Iacobhazi se poate considera totuși norocos, fiindcă n-a murit după ce un cal – dintr-o herghelie de unsprezece, lăsată în libertate de romi – l-a pocnit cu copita, chiar în curtea casei sale! Asta, deoarece poliția, pe care o sunase, la numărul de urgență 112, l-a sfătuit să prindă el caii, să-i lege, să-i aștepte pe stăpânii acestora și abia apoi să o cheme din nou!  Bietul om a procedat în consecință, dar primul cal pe care l-a atins l-a și lovit, teribil, în mână! El spune că aceleași cabaline au omorât în urmă cu cinci ani o mireasă, în satul vecin Nireș, iar un cal  din grup a fost spulberat de-o mașină, anul trecut, în fața porții sale!

Aflat în sala de așteptare a I.M.L.Cluj dl. Adrian Iacobhazi pare un om cu totul neputincios! Cu un braț bandajat, povestește  că locuiește pe strada Dumbrava Roșie, într-un cartier periferic al Dejului, lângă un dig al Someșului. Acolo Primăria nu-i permite – culmea! – să-și ridice gard împrejmuitor, doar unul electric – însă și acela i-a fost distrus, de nenumărate ori, de caii semisălbatici ai rromilor! De aceea, spune el, herghelia se simte ca-n rai în curtea sa, dar și a localnicilor din zonă, hălăduind în voie și devenind violentă când cineva încearcă să o afluiască, cea mai teribilă dovadă fiind uciderea unei biete mirese, în urmă cu vreo cinci ani, în satul vecin Nireș! Explică mai departe bărbatul: “Ei, bine, în dimineața zilei de 22 octombrie, cei unsprezece cai se aflau din nou la mine-n curte, așa că am anunțat rapid poliția.

Aceasta a venit la fața locului dar mi s-a spus că n-are ce face, așa că trebuie să priponesc eu însumi animalele și să le sechestrez, iar când vor veni stăpânii să Ie revendice să-I chem in nou pe ei. Ei, bine, asta am și făcut, însă când am atins primul animal, acesta m-a și ars o copită, puternic de tot, în mână… M-am dus, de urgență, la Spitalul Municipal, unde medicii mi-au acordat primul ajutor: mi-au legat brațul, care avea ruptură de mușchi… Apoi m-am prezentat la veterinar și, cu ajutorul acestuia, am găsit proprietarul calului. Rromul respectiv mi-a zis că el n-are nicio vină pentru ce s-a întâmplat – dar, dacă vreau să mă despăgubească în vreun fel e dispus să-mi lucreze din când în când în gospodărie”.

Apoi, aceiași polițiști l-au trimis pe Iacobhazi la Primărie, însă nici acolo bietul om n-a avut prea mult spor, din cauza distanțării impuse  de pandemie: n-a fost primit în audiență de nimeni, fiind sfătuit să întocmească o plângere și s-o lase la un ghișeu! Își contină victima relatarea: “În continuare, după ce medicul de familie mi-a oferit concediu medical, m-am prezentat din nou la poliție și cei de acolo m-au sfătuit să mă duc la I.M.L.Cluj, ca să-mi scot certificat medical și apoi, pe baza acestuia, să fac plângere penală pe numele stăpânului calului.

Cam degeaba, cred, fiindcă de ani de zile caii aceia fac ravagii în zonă și nimeni nu ia vreo măsură, chiar dacă anul trecut, unul dintre ei a fost omorât de o mașină exact în fața porții mele! Iar, de la o vreme, mama mea, în vârstă de 83 de ani, nu are nici măcar curajul să iasă în curte, de frică să nu pățească ce-a pățit, nu tare demult, biata mireasă din Nireș!”

Nu apucă să-și încheie fraza și bărbatul este poftit în cabinetul de consultații. Se întoarce, după câteva minute, cu un certificat în care medicii i-au recomandat două săptămâni de îngrijiri. Apoi, își ia rămas bun de la subsemnatul și părăsește, grăbit, instituția medicală clujeană.

2 Noiembrie 2020

Sorin Grecu

coral