Delia se află în staţiunea din Alpi în care a avut loc tragedia. Din fericire, aceasta nu a fost pusă în pericol, dar recunoaşte că toată lumea în jur este panicată. Artista a povestit că a fost martora tragediei din Alpii italieni.

În stațiunea italiană unde părți dintr-un ghețar s-au prăbușit duminică, 3 iulie, în Alpii italieni se afla și Delia Matache. Șase persoane au murit şi opt au fost rănite.

Delia Matache a relatat cum a decis în ultima clipă să aleagă un alt traseu decât cel pe care a avut loc tragedia, într-o declarație pentru Observator News.

„A fost o alegere de traseu, ieri, spontană. Am zis să nu mergem pe acest ghețar. Mie mi-ar fi placut să merg acolo, fiind unul dintre cele mai înalte puncte din zona Dolomit și singurul ghețar din zona asta. Mi-ar fi plăcut să merg pe traseul ăsta, dar am ales un traseu la fel de spectaculos, fără ghețar, pe versantul opus.
>Românii dispăruţi după ruperea unui gheţar din Alpi au fost găsiţi. Precizări de la MAE
Ieri, în momentul în care am început traseul, căzuse parte din ghețar. Îl pozam și nu știam că a cazut. Fotografiam toată zona, ne bucuram de priveliști, nimeni nu știa că s-a întâmplat tragedia asta, pentru că nefiind de-ai locului nu cunoaștem foarte bine și nu ne-am dat seama că e ceva în neregulă cu forma de relief în sine”, a declarat Delia Matache.

Operaţiunile de căutări ale eventualilor supravieţuitori ar urma să se reia în cursul zilei de luni, 4 iulie, după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni, care a provocat moartea a şase persoane şi a rănit opt.

Purtătoarea de cuvânt a echipelor de salvare, Michela Canova, a indicat pentru AFP duminică seara că bilanţul, iniţial cu cinci morţi, a ajuns la „şase victime confirmate”.

Sunt şi opt răniţi, a anunţat ea, fără a preciza naţionalitatea victimelor. Potrivit mass-media italiene, cetăţeni străini s-au aflat între grupurile purtate de avalanşă.

Potrivit ANSA, nouăsprezece persoane rămân dispărute, dintre care trei români, un francez, un austriac, patru cehi şi unsprezece italieni.

Operaţiunile de salvare au inclus folosirea dronelor echipate cu camere termice, care au survolat noaptea peste Marmolada, unde soseşte premierul Mario Draghi.

Printre răniţi se numără şi doi cetăţeni germani, internaţi la terapie intensivă, după cum a confirmat ministrul german de Externe. Este vorba de un bărbat de 67 de ani şi de o femeie de 58 de ani, ambii cu prognostic confidenţial.

Ar fi fost identificaţi proprietarii celor şaisprezece maşini care au fost găsite aseară în parcările din jurul Passo Fedaia, în timp ce ar mai fi parcate o duzină de vehicule ai căror proprietari sunt încă neidentificaţi.

Căutările au fost reluate după ce inspecţia cu dronă a zonei a dus la identificarea ”unor elemente”, a declarat consilierul veneţian pentru Protecţia Civilă, Gianpaolo Bottacin.

  coral