Consiliul Județean Cluj a aprobat luni, 31 august, proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a unor terenuri din comuna Luna, demers necesar în vederea realizării infrastructurii de acces la viitorul parc industrial Tetarom V.

E un nou pas înainte pe care îl facem pentru construirea Tetarom V. Parcurile industriale pe care le administrăm și-au dovedit din plin viabilitatea, reprezentând unul din principalele motoare de dezvoltare a Clujului. Fără îndoială, zona Turda-Câmpia Turzii și localitățile limitrofe vor avea doar de câștigat prin crearea acestui nou parc industrial”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj:

 Drumul propus a se realiza va asigura legătura între drumul național DN 15, Parcul Industrial Tetarom V și viitoarea autostradă A3, care este în curs de construire. Concret, pe lângă calea de acces în lungime de aproximativ 2,2 kilometri, vor mai fi construite un sens giratoriu la intersecția cu DN15, un acces simplu la A3 și, în ultimă fază, un pod peste râul Arieș.

Realizarea infrastructurii rutiere va conduce la  desfășurarea în condiții optime a activității și va crește atractivitatea viitorului parc industrial din punct de vedere investițional. Totodată, materializarea acestui obiectiv va contribui și la crearea de noi locuri de muncă, impulsionând, astfel, dezvoltarea economică a zonei.

În acest sens, suma necesară pentru plata despăgubirilor, în cuantum de 4.800.000 de lei, va fi alocată din bugetul propriu al județului Cluj.

Reamintim faptul că viitorul parc industrial Tetarom V va fi edificat în localitatea Luna, înspre Luncani și se va întinde pe o suprafață de circa 115 hectare. Acesta va fi realizat în baza acordului încheiat între Consiliul Județean Cluj și Primăriile Câmpia Turzii și Luna.

Vă reamintim că, în urmă cu doi ani, Consiliul Județean a aprobat contractul de asociere al județului Cluj cu municipiul Câmpia Turzii și cu comuna Luna, în vederea realizării Parcului Industrial Tetarom V din Luna. Astfel, prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr.172/2018 a fost aprobat contractul de asociere pentru realizarea parcului pe o suprafață de aproximativ 115 hectare.

Conform contractului de asociere semnat de cele trei autorități publice, Județului Cluj îi revine obligaţia de a realiza infrastructura parcului industrial, din bugetul Județului Cluj şi de a o înscrie în domeniul public sau privat al Județului Cluj conform legislaţiei în vigoare. În acest sens, a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru asigurarea infrastructurii de transport necesare pentru accesibilizarea terigenului de 115 hectare. 

În proiectul care va ajunge pe masa consilierilor locali se arată că, din punct de vedere al dezvoltării durabile a zonei, amenajarea drumului de acces va avea efecte pozitive prin:

– Atragerea investitorilor in zona si scăderea ratei șomajului

– Asigurarea circulaţiei in condiţii de siguranţa și confort atât pentru auto cat si pentru pietoni

– Asigurarea accesului către drumul naţional DN 15 si autostrada A3.

– Dezvoltarea regională;

– Dezvoltarea întreprinderilor mari, mijlocii şi mici;

– Crearea de noi locuri de muncă.

„Proiectul va avea un impact ridicat atât la nivel social, cât și cultural, atât prin creşterea calităţii vieții locuitorilor din judetul Cluj, ca urmare a creării unor locuri de munca și contribuție la bugetul județului. Prin oferirea unei infrastructuri înalte calitativ,  a unor facilitați moderne  și  accesibile proiectul își aduce aportul la reducerea emisiilor de CO2. Se estimează ca, în perioade de execuție vor fi ocupate un număr de 39 locuri de muncă”, arată documentul citat.

  coral