Camera Deputațilior a adoptat amendamentul propus de PSD, care prevede ca piețele agro-alimentare care funcționează în spații închise să rămână în continuare deschise.  Legea va intra în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

„Diletantismul guvernamental al cabinetului Orban a dus industria HoReCa în ATI iar prin măsurile luate săptămâna trecută, Orban și PNL se pregăteau să aplice o lovitură dură și producătorilor agricoli, prin oprirea activității comerciale în piețele agroalimentare din spațiile închise. PSD nu a stat impasibil și a apărat producătorii români! Sperăm ca președintele Iohannis să nu blocheze legea prin întârzierea la promulgare. Fiecare zi în care activitatea comercială este oprită în piețele închise generează pierderi uriașe pentru producătorii agricoli și pentru agenții comerciali din domeniu” a transmis deputatul Horia Nasra.

Propunerea PSD a fost susținută și de reprezentanții UDMR.

„Guvernul nu a ținut cont de micii fermieri, de  producătorii agricoli atunci când a luat decizia închiderii piețelor. O astfel de măsură nu favorizează nici economia locală nici consumatorii, care nu ar avea posibilitatea de a se aproviziona cu produse sezoniere. Conform amendamentului adoptat astăzi în Camera Deputaților, piețele nu mai pot fi închise în perioada stării de alertă. Prin măsura impusă, guvern folosește dublul standard față de micii producători,  pentru că în timp ce a suspendat comercializarea produselor în piețele închise, supermarketurile au rămas totuși deschise„, a transmis deputatul Magyar Lórand. 

Amendamentul inițiat și propus de liderul PSD, Marcel Ciolacu:

„Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”.

Proiectul de lege a fost adoptat că 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri.

coral