Până nu demult, problemele ce țineau de fizionomie, de defecte ale acesteia sau problemele ei, nu beneficiau de prea multe soluții. O dată însă cu dezvoltarea chirurgiei estetice și reparatorii, lucrurile s-au schimbat mult în bine, deoarece în acest fel pot fi corectate anumite carențe pe care fiecare individ în parte le poate avea. Rinoseptoplastia devine așadar o pârghie în cazul problemelor ce țin de corecția nasului, oferind astfel un plus în ceea ce privește calitatea vieții.

Când ar trebui să recurgi la rinoseptoplastie?

Dincolo de a fi o latură a chirurgiei care se ocupă cu remodelarea, corectarea sau ajustarea unor neajunsuri, este indicat să apelăm la rinoseptoplastie doar când într-adevăr cerințele au un fundament temeinic. Astfel, deviația de sept, deformările nasului survenite ca urmare a unor accidente sau chiar formele atipice ale nasului, sunt motive suficient de bune pentru a apela la rinoseptoplastie.

Deviația de sept- reprezintă o problemă respiratorie, ce se manifestă prin blocarea căilor respiratorii din cauza cartilajului și a osului nazal, dispus asimetric, descentrat. Deviația de sept este o afecțiune cu care unii pacienți se nasc, în vreme ce în destul de multe dintre cazuri, deviația de sept este cauzată de diferite traumatisme sau leziuni. În cazurile în care se constată că respirația este îngreunată de existența deviației de sept, se poate recurge la rinoseptoplastie, operație chirurgicală ce va încerca alinierea carilajului și a osului nazal, astfel încât căile respiratorii să poată fi eliberate.

Deformările survenite în urma unor leziuni pot fi și ele remediate prin intermediul rinoseptoplastiei, care va utiliza practic chirurgia, în vederea ameliorării din punct de vedere vizual și funcțional a problemei.

În cazul formelor atipice ale nasului, putem vorbi despre remodelarea acestuia, fapt ce constituie o operație complexă, care va necesita un oarecare timp, atât în vederea realizării operației, cât și în ceea ce privește recuperarea. Rezultatele sunt însă vizibile, deoarece funcția nasului este mult îmbunătățită, la fel și aspectul, drept pentru care putem afirma faptul că rinoseptoplastia reprezintă un real ajutor în vederea remedierii problemelor ce țin de estetica feței.

Rinoseptoplastia – riscuri asociate și beneficii imediate

Ca în cazul oricărui tip de intervenții chirurgicale putem vorbi despre anumite reacții ce pot aparea ca urmare a rinoseptoplastiei. Corpul uman este un organism viu, complex, ce reacționează imediat în scopul vindecării, atunci când detectează o anomalie. Se poate ca anumite simptome să apară ulterior intervenției, simptome ce țin de apariția de sângerări sau durere, sau pot apărea anumite intoleranțe în ceea ce privește anestezia. Din acest motiv este recomandat ca înainte de a se efectua o rinoseptoplastie, pacientul să aibă o discuție elaborată cu medicul plastician, în care să i se prezinte riscurile, dar și beneficiile unei astfel de operații.

Rinoseptoplastia aduce cu sine beneficii majore atât la nivel estetic, cât și în ceea ce privește funcționalitatea aparatului respirator. Firește însă, pacientul este cel care decide spre ce anume va înclina balanța alegerii, iar în această direcție doar informarea corectă este cheia.

  coral