Una dintre cele mai comune situații, atunci când vine vorba despre problemele respiratorii, o reprezintă deviația de sept. Septul nazal reprezintă osul care împarte în două cavitatea nazală. O poziționare deficitară a acestuia, prin devierea laterală spre stânga sau dreapta față de un ax de referință central reprezintă afecțiunea numită deviație de sept.

Simptome deviație de sept

Dacă de-a lungul timpului o persoană se confruntă cu congestie nazală frecventă și imposibilitatea de a respira în mod corect, acesta ar putea fi un prim semn că deviația de sept este prezentă. Imposibilitatea de a respira poate conduce la probleme în ceea ce privește oxigenarea corectă, plus disconfortul creat. De asemenea, persoanele care suferă de deviație de sept se confruntă adesea cu episoade de epistaxis (sângerări nazale), cu durere în zona feței, în special în zona sinusurilor, cu durere de cap și cel mai adesea cu episoade puternice de sforăit. Sforăitul reprezintă respirația zgomotoasă, care nu se diminuează indiferent de măsurile adoptate (schimbarea poziției, aplicarea de picături nazale precum decongestionante sau apă de mare). Deviația de sept poate avea ca o consecință importantă eventuale infecții ale sinusurilor, drept pentru care este indicată vizita la medic la prima suspiciune că deviația de sept pune astfel de probleme.

Deviația de sept  cauze

În general deviația de sept apare ca urmare a unor probleme locale, cum ar fi traumatismele la nivelul nasului sau alte leziuni. Totuși, deviația de sept poate fi și o afecțiune cu care unele persoane se nasc, fără ca acestea să sufere accidentări la nivelul feței. În general pacienții cu probleme ce țin de deviația de sept sunt conștienți de aceasta însă nu reacționează în scopul tratării decât în momentul în care afecțiunea le afectează calitatea vieții. Din punct de vedere estetic, destul de puține persoane aleg septoplastia pentru repoziționarea centrală a septului nazal, sau rinoplastia pentru remodelarea nasului (operație care se poate face concomitent cu septoplastia).

Deviația de sept – tratament

În funcție de cât de pronunțată este afecțiunea, dar și de problemele apărute, medicul poate stabili împreună cu pacientul un plan de tratament. În general deviația de sept care nu pune probleme serioase la nivelul respirației poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor, al decongestionantelor nazale. Totuși, dacă problemele persistă, atunci medicul poate sugera intervenția chirurgicală, astfel încât prin aceasta să se poată reduce simptomele deviației de sept.

Septoplastia – intervenția chirurgicală pentru deviație de sept

În cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, este bine de știut faptul că aceasta se poate face de către medicii specialiști și constă în cărectarea septului nazal. Acest lucru înseamnă nu doar tratarea la nivel de corecție a nasului, sub formă estetică, ci și corectarea în vederea restabilirii funcției respiratorii corecte, astfel încât pacientul să se poată bucura de o viața normală.

În cazul în care deviația de sept vă pune probleme, atunci poate că ar trebui să efectuați un control de specialitate, astfel încât să le puteți stopa. O clinică ORL Cluj, București, sau de oriunde din orașele cu aparatură medicală de ultimă generație chiar vă poate îmbunătăți major calitatea vieții.

Vivadiva Iasi coral