Directorul Institutului Victor Babes din Bucuresti, Simin Aysel Florescu, atrage atentia ca, daca protocolul MAI-BOR ramane in vigoare, va creste riscul de infectare, pentru ca "inevitabil va fi buluc" la biserici.

"Va creste riscul de infectare. Cand ies pe strada sute sau mii de oameni in seara respectiva, cred ca va fi destul de greu de pastrat o distantare.

Inevitabil va fi buluc si vom vedea ce o sa iasa. Noi vom fi pregatiti pentru valul ce va urma. Ar fi fost de ales un Paste mai restrans, era mai binevenit. Daca nu se poate altfel, vom avea spitalele aglomerate", a declarat Florescu intr-o interventie telefonica la Digi24.

Director de spital a mai spus ca, daca va fi aglomeratie in noaptea de Inviere, vor exista consecinte si se va pune presiune pe sistemul medical.

"Daca se va ajunge la aglomeratia obisnuita, probabil peste niste zile ne vom confrunta cu consecinta acestor aglomeratii, exact ce incercam sa evitam de doua luni.

Unul din obiectivele distantarii sociale e scaderea presiunii din sistemul sanitar. In nicio tara nu e un sistem sanitar capabil sa absoarba un numar mare de pacienti.

La noi, deocamdata e bine din punct de vedere ATI, inca nu suntem saturati, dar daca insistam… se poate ajunge si acolo", a avertizat Simin Aysel Florescu.

Declaratia vine in contextul in care ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat, marti seara, ca reprezentantii MAI vor ajuta la impartirea Sfintelor Paste si a Luminii sfinte de la toate bisericile din tara catre credinciosi.

Intre timp, insa, presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa renunte la acordul cu BOR. Asta desi Marcel Vela a declarat ca au stiut de aceasta decizie si premierul, si presedintele Iohannis si sunt de acord.

Presedintele Iohannis a explicat ca numarul noilor cazuri si al deceselor a crescut, asa ca nu avem niciun motiv de relaxare, dimpotriva, trebuie sa ramanem in continuare in casa.

Seful statului a subliniat ca, probabil, acordul cu BOR a avut la baza cele mai bune intentii, dar ele nu au fost bine puse in practica, prin urmare va cere Guvernului sa anuleze acordul semnat aseara de ministrul de Interne si sa gaseasca o alta formula, daca e posibil. coral