Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță că-l va demite pe directorul UNIFARM, dacă board-ul firmei nu-l va înlocui rapid din funcție. Managerul companiei de stat care gestionează achiziționarea de materiale sanitare pentru spitalele din România, este acuzat de procurorii anticorupție că a cerut 760.000 mită pentru achiziționarea de măști și combinezoane în timpul pandemiei. DNA îl acuză de asemenea de abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență. Pentru mita promisă, Adrian Ionel ar fi semnat cu o firmă din Turcia, un contract de achiziție a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale. Iar când au fost livrate, materialele de protecție s-au dovedit de o calitate mult mai slabă decât cea prevăzută în contract. De cealaltă parte, managerul acuzat, Adrian Ionel, se declară nevinovat.

Procurorii DNA susțin că directorul Adrian Ionel ar fi negociat personal termenii contractului cu un personaj care, la data semnării contractului, nu apărea nicăieri în hârtiile oficiale.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Directorul general al Unifarm s-a întâlnit cu intermediarul chiar la acest restaurant din București, cu câteva zile înainte de a fi închis, în starea de urgență. Discuțiile au vizat, acuză procurorii, condițiile de atribuire a contractului în valoare de 300 de milioane de lei, iar intermediarul ar fi pretins un comision de 18 la sută, adică 5,8 milioane de lei, din care 760.000 de euro urmau să ajungă la Adrian Ionel.

Anchetatorii acuză că, deși starea de urgență încă nu era instituită, UNIFARM ar fi încălcat toate procedurile de atribuire a acestui contract.

Acuzațiile procurorilor DNA: „În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.”

Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Masca arată oribil, era o hârtie din asta mizerabilă, era în mod clar ceva de proastă calitate. Când acești manageri au trimis la firmele respective reclamația, înapoi le-a venit alte măști, tot non-medicale.”

Numai că firma furnizoare din Turcia nu a mai plătit comisionul de 18% negociat de intermediar, așa că Adrian Ionel a decis, unilateral, rezilierea contractului după ce a fost livrată prima tranșă, un milion de măști și 26.000 de combinezoane în valoare totală de 2,38 milioane de lei.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: În timpul investigațiilor, anchetatorii au descoperit că, de aproape patru ani, Adrian Ionel a ocupat ilegal funcția de director general al UNFARM. Practic, în calitate de membru în consiliul de administrație al companiei, s-a votat singur pentru a ocupa funcția de director general și, implicit, a încasat ilegal salarii în valoare totală de aproape jumătate de milion de lei.

Corpul de Control al ministrului Sănătății face de mai multă vreme verificări la UNIFARM, inclusiv în privința achizițiilor pentru combaterea COVID-19. În orice caz, Nelu Tătaru e gata să-l demită pe Adrian Ionel.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Noi am avut în ultima lună Corpul de control la UNIFARM, la fel cum a fost şi de la Ministerul de Finanţe în urma unor sesizări, dar organul care conduce este Consiliul de Administraţie. Noi am făcut solicitarea de întrunire a acestui CA. În măsura în care nu se ia o decizie, voi solicita demiterea atât din funcţia de director general, cât şi din Consiliul de Administraţie a domnului Adrian Ionel.”

Adrian Ionel a fost plasat sub control judiciar, nu are voie să își exercite funcțiile de la UNIFARM, să iasă din Ilfov sau să ia legătura cu părțile din dosar. coral