O angajată a unui magazin, din municipiul Zalău, a fost înşelată cu suma de 200 de lei, de către două persoane, din judeţul Cluj, prin metoda “şmen”.

Astfel, transmit cei de la IPJ Sălaj, la data 28 aprilie, la ora 15:47, polițiștii au fost sesizați de către angajata unui magazin, din Zalău, despre faptul că două persoane necunoscute au pătruns în magazin şi au rugat-o să le schimbe o bancnotă de 500 lei în bancnote de 50 şi 100 lei.

Aceasta le-a schimbat suma solicitată, însă la scurt timp s-au răzgândit şi au rugat-o să le dea bancnota înapoi, oferindu-i de această dată doar suma de 300 lei.

Poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică, aflaţi în supravegherea traficului rutier, au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei, în timp ce se deplasau cu mașina pe strada 22 Decembrie 1989. Este vorba despre un tânăr de 31 de ani şi o femeie de 51 de ani, ambii din Judeţul Cluj.

Prejudiciul în valoare de 200 de lei a fost recuperat. Oamenii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiunea de înşelăciune.

Pentru a nu deveni victimele unei astfel de infracţiuni vă informăm:

Metoda „şmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Autorul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică, după care se „răzgândeşte” şi cere banii înapoi, distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o mică parte.

De asemenea, această metodă funcţionează şi la cumpărături, bazându-se pe sustragerea banilor oferiţi iniţial, notează cei de la IPJ Sălaj.

coral