Doi prieteni, aflați la o cafenea în centrul municipiului Cluj-Napoca, au decis să observe oamenii pentru a vedea câți dintre poartă masca corect, după mai bine de un an de pandemie. 

„Am făcut astăzi împreună cu Ana-Ioana Cilean un studiu al trecătorilor și felul în care aceștia își poartă masca”, a scris Dragoș Vana pe Facebook.

 Astfel, fiind în Piața Muzeului o zonă cu trafic pietonal intens, cei doi au urmărit timp de o jumătate de oră trecătorii.

„Studiul observațional a fost făcut de pe terasa de la Shadow Bar, din Piața Muzeului din Cluj, o zonă cu trafic pietonal intens. Studiul a fost pe parcursul a fix 30 de minute între ora 16:00 și 16:30 în timp ce ne-am delectat cu o cafeluță și un fresh. Nu am scăpat în schimb niciun pieton, așa că sample size-ul e 100% pe acest interval orar”, a adăugat bărbatul.

 Concluzii:

Din 327 de trecatori, 263 (81%) purtau masca corect, 40 (12%) incorect si 24 (7%) nu purtau masca deloc.

 Note:

– cei ce mâncau sau fumau pe stradă au fost trecuți la "incorect", deoarece este o zonă cu trafic pietonal ridicat și conform regulilor nu este permis în aceste zone scosul maștii.
– cei cu masca doar pe gură sau fix sub nas au fost trecuț la categoria "incorect".
– dacă aveau masca sub bărbie complet erau în categoria "deloc".
– cei ce au trecut de mai multe ori au fost numărați de fiecare dată, dar sunt insignifiant de puțini, probabil vreo doi sau trei.

coral